BLAMAŽA ZARADI ŠTIPENDIJ

Besni bralec: Kako so birokrati dijake naredili neenakopravne

Objavljeno 27. avgust 2015 10.45 | Posodobljeno 27. avgust 2015 11.09 | Piše: T. L.

Država je razpisala štipendije, zaradi navala pa se je sesula spletna stran. Ker bodo štipendijo dobili le tisti, ki se so se prvi prijavili, so nekateri ogorčeni, češ da so s tem v prednost tisti, ki živijo v Ljubljani.

Najvišjo oceno dobijo šole, v katerih so učenci uživali v branju knjig, razvijanju ročnih spretnosti, naravoslovnih aktivnostih ali delovanju v skupnosti in to navdušenje prenesli v svoja nova okolja.

LJUBLJANA – Kar lepo kašo si je zakuhala država s prvim razpisom za štipendije za deficitarne poklice, namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere je na trgu dela zaznati razkorak med ponudbo in povpraševanjem.image O tem, kako brezplačno je slovensko šolstvo, priča dejstvo, da se je prvi dan sprejema prošenj zaradi navala dijakov na štipendije v mesečni višini 100 evrov, sesula spletna stran Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendij. Spletna stran več ur sploh ni bila dostopna. 

Medtem ko zdaj agencija in ministrstvo skušata zgladiti situacijo, pa so ogorčeni predvsem tisti, ki jim je predvsem zaradi socialne stiske v interesu, da njihovi otroci, dijaki, pridobijo štipendijo in si tako lažje privoščijo (uradno) brezplačno šolanje.

Odzivi: afera, vredna zgražanja, in nemogoča misija

Razburjena Mojca nam je pisala, da gre za afero, ki je vredna zgražanja, in ne more verjeti, da si je lahko država privoščila kaj takšnega. Boštjan pa je prepričan, da so se zaradi težav in sesutja spletne strani dijaki znašli v neenakopravnem položaju. Prepričan je, da je razpis večinoma namenjen dijakom, ki živijo v Ljubljani ali bližnji okolici. »Nam, ki živimo drugod po Sloveniji, je ta razpis 'misija nemogoče'. Spletna stran se vam je sesula, dostop do vloge je skoraj nemogoč razen, če se postavim v vrsto v Ljubljani, kar pa za večino ni izvedljivo.«

Boštjan je prepričan, da bi vloge za to vrsto štipendij morale biti dosegljive na centru za socialno delo ali na zavodih za zaposlovanje ali drugih državnih ustanovah. Dodaja še, da bi bil najpravičnejši le dostop prek spleta, če je že bil določen sistem, kdo je hitrejši.

»Vendar vam birokratom to ni mar. V opravičilo boste navedli na desetine zlajnanih opravičil, ki jih razumen človek ni sposoben sprejeti,« očita Boštjan pristojnim na skladu. Opozarja, da je v ponedeljek (prvi dan za oddajo vlog) oddana pošiljka zunaj Ljubljane na sklad prispela šele v torek po 9. uri, pred njo pa da bo prispelo ogromno vlog iz Ljubljane.

»Me prav zanima, ali si boste upali objaviti rezultate dodeljene štipendije po krajih stalnega bivališča štipendistov, dvomim, da ste toliko junaka,« je pismo skladu končal Boštjan.

Tudi zaposleni na skladu naj si zaslužijo plačo

Miha pa poleg tega, da kaže na problem centralizacije razpisa za štipendije, opozarja tudi na nujnost preprečitve združevanja štipendij. »Nekdo, ki že ima Zoisovo ali republiško štipendijo, bi moral prepustiti mesto nekomu, ki je zaradi različnih razlogov brez štipendij. Ne me narobe razumeti, vsakomur privoščim štipendijo, vendar naj imajo tukaj prednost tisti, ki nimajo nobene.«

Sicer pa predlaga še nekaj dodatnih ukrepov za zaposlene na skladu. Predlaga postavitev minimalnih kriterijev, da si uslužbenci na skladu zaslužijo plačo. »Najlažje je podariti štipendijo po času oddane vloge, saj jim ni treba niti odpreti kuverte, ampak le pogledajo na poštni žig.« Ob tem bralec dodaja, da v Mariboru, kjer živi, ne more neposredno oddati vloge na sklad, saj ta v štajerski prestolnici nima sedeža. 

 

Zadnja novica: razpis je razveljavljen

Razpis za štipendije za deficitarne poklice so razveljavili, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Razloge za razveljavitev bosta sicer danes na novinarski konferenci pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak in direktor sklada za razvoj kadrov in štipendije Franc Pristovšek.

Zaradi sesutja spletne strani je ministrstvo zahtevalo poročilo in napovedalo morebitno razveljavitev razpisa v primeru, da bodo ugotovljene nepravilnosti. In to se je danes zgodilo.

Na sklad je sicer od ponedeljka do srede do 12. ure skupaj prispelo 5797 vlog za štipendije. (STA)

Imate za nas zanimivo zgodbo, izkušnjo? Pišite nam. 
 

 

Deli s prijatelji