Če ste ob pustu pretiravali s krofi in drugimi jedmi, ki se jim je ob preganjanju zime težko odreči, je morda nastopilo soočenje z novo številko na tehtnici. In spet ste se odločili za hujšanje. To pa je dolgotrajen in naporen proces, zato se marsikatera dieta konča še z več kilogrami. Zadeve se lotite drugače in se odvečnih kilogramov znebite s pomočjo drobnih malenkosti in brez težkega odrekanja.
Gibanje
Prvi način za hujšanje je seveda gibanje. Ni treba preteči dolgih razdalj, dovolj je že, da vsak dan hodite vsaj 20 minut.
Potrpljenje
Kolikokrat ste že slišali, da s hrano nikoli ne gre hiteti? Čas je, da to začnete upoštevati. Jejte zato počasi, temeljito prežvečite vsak grižljaj in uživajte v okusih. Sitost boste tako občutili ob manjših količinah zaužite hrane, kot če bi vsebino krožnika dobesedno zmetali vase.
Siti, a ne polni
Najlažja pot do želene teže ni v odrekanju, ampak v pravi količini. Skušajte zato zmanjšati porcije in nehati jesti takoj, ko izgine občutek lakote. Na takšen način se vam ne bo treba odpovedati niti priljubljeni sladici, seveda pa naj bo ta v manjši količini.
Prevarajte želodec
Najstarejši trik, s pomočjo katerega boste glavne jedi pojedli manj, je bogata predjed. Juha ali solata sta odlični varovali pred prenajedanjem. Preden se torej vržete na priljubljeno jed, pojejte pol krožnika bistre juhe ali sveže solate. To vas bo nasitilo in pojedli boste znatno manj kalorične glavne jedi. Če predjedi nimate, pred obrokom popijte kozarec sveže vode.
Kruh, sladica ali pijača
Hrana, ki najbolj redi, je polna praznih kalorij, ki pa jih običajno obožujemo. Najpogosteje so glavni krivci za to kruh, slaščice in pijače z veliko sladkorja. To ne pomeni, da se morate vsemu odreči, a namesto da si privoščite vse tri, izberite en »greh«. Če se ne morete upreti pecivu, pa pozabite na kruh, sok ali liker po jedi.
Brez preskakovanja
Še zadnje, a še zdaleč ne najmanj pomembno opozorilo: ne preskakujte obrokov. Če bo med obroki minilo preveč časa, vas bo popadla lakota in vas prisilila, da boste pojedli več, kot ste nameravali. Zajtrk, kosilo in večerja naj bodo stalnice, sestavljene iz primernih živil, med obrok pa si privoščite sadeže, suho sadje, zmešek (smuti) ali navadni jogurt, ki mu sadje lahko dodate sami.