Povsem brez dvoma je, da so bomboni in druge slaščice zobem škodljivi. Obstajajo pa tudi bolj skriti sovražniki lepega in zdravega nasmeha. Poglejte, po katerih živilih bi si morali takoj vsaj splakniti zobe in zakaj.
Suho sadje
Velja za zdrav prigrizek, vendar je prepolno sladkorja. Sladkor iz suhega sadja se trdno prilepi na zobe, bakterije, ki ga pretvarjajo v kislino, pa hitro izzovejo poškodbe, pa tudi erozijo dlesni. Seveda to ne pomeni, da se mu morate odpovedati, obvezno pa si potem, ko se z njim posladkate, operite zobe. Podobno velja tudi za sveže sadje, sok iz njega se namreč pomeša s slino in ob neprimerni higieni ostane dolgo na zobeh.
Sladki napitki
Ti so, zlasti če jih pijete pogosto, izjemno nevarni. Če se takšnim napitkom nikakor ne morete odpovedati (zaradi kisline), si privoščite kozarec pijače enkrat na dan, nikakor pa ne čez ves dan.
Alkohol
Alkohol v ustih zavira nastajanje sline. Ta je pomembna, ker na naraven način odstranjuje umazanijo z zob. Prav tako imajo alkoholiki pogosto težave z dlesnimi, saj zmanjšana količina sline v ustih spodbuja njihov propad.
Citrusi
Hrana, ki je bogata s kislino (denimo agrumi in paradižniki), lahko spodbuja nastanek kariesa. Ni razloga, da bi se pomarančam, mandarinam, grenivkam in podobnim sadežem zato odrekli, vedno pa si po zaužitju usta splaknite z vodo.
Škrobna živila
Ostanki živil iz bele moke, krompirja in riža so lepljivi in se v obliki zobnih oblog dolgo zadržujejo na zobeh, s tem pa hranijo bakterije, ki napadajo zobno sklenino.
Kava in čaj
Znano je, da na zobeh puščata madeže, malce manj znano pa je, da so zobje po uživanju teh napitkov lepljivi in se nanje zato lažje prilepijo ostanki druge hrane. Po skodelici kave torej takoj v roke zobno ščetko.