»Jajca so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi, zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo,« so v navodilih za higiensko ravnanje z jajci zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
Jajca naj bodo v hladilniku
Pred tednom dni smo poročali o primeru, ko je na Hrvaškem, tik ob slovenski meji, zaradi s salmonelo okuženimi jajci poljskega porekla umrl štiriletni deček. Po tem nesrečnem primeru se mnogi sprašujejo, kakšno je najbolj higiensko ravnanje z jajci, kje jih je najbolje shranjevati in kako jih uporabiti na najbolj zdrav način. V članku Morilskih jajc na slovenskih trgovskih policah ni smo poročali o tem, da slovenski trgovci na svojih prodajnih policah ponujajo jajca, ki so izključno slovenskega porekla.
NIJZ svetuje, da se pri shranjevanju jajc izognemo prostorom z naglimi temperaturnimi spremembami, ker to povzroča rosenje jajc, s tem pa se pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine, s čimer se poveča možnost za njihov vdor v notranjost jajca skozi pore. Če kupimo jajca, ki so bila v trgovini postavljena v hladilnik, jih domov nesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi. Doma jih shranjujejo v hladilniku, saj se kakovost jajc, ki so hranjena pri sobni temperaturi, poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena sedem dni v hladilniku.
Jajca shranjujemo v originalni embalaži, saj se s tem izognemo zmanjševanju izgube mase jajc zaradi izhlapevanja vode in plinov, preprečimo, da bi se jajca navzela vonjav, in se izognemo brezkrižnemu onesnaževanju drugih živil z zdravju škodljivimi mikroorganizmi zaradi onesnaženja delovnih površin. Jajca morajo biti v embalažo postavljena z ožjim delom navzdol. Hranimo jih ločeno od ostalih živil. Kakovost in varnost pa se z vsakim dnem zmanjša, zato jih moramo čim prej po nakupu uporabiti, svetuje NIJZ.
Poškodovana zavrzite, prav tako umazana
Pri pravilnem rokovanju z jajci svetujejo, da morajo biti ta brez vidne umazanije in nepoškodovana. Poškodovana jajca zavržemo, saj predstavljajo tveganje za zdravje. Zavreči bi morali tudi umazana. Umazanih jajc ne smemo prati, saj jih lahko pri tem skozi porozno lupino onesnažimo.
NIJZ še odsvetuje uživanje surovih jajc, prav tako živil, ki vsebujejo surova jajca, kot so domača majoneza, sladoled in različne kreme. Odsvetujejo tudi mehko kuhana jajca, jajca na oko, rahlo zakrknjena jajca in vse ostale oblike priprave jajc, pri kateri je vsebina jajca povsem ali delno tekoča.
Varna so le zadostno toplotno obdelana jajca in jedi iz jajc, ko je kuhanje tako dolgo, da se strdi tudi rumenjak.
Jajca in jedi iz jajc so hitro pokvarljiva, zato jih je treba čim prej zaužiti. Gotove jedi iz jajc shranjujemo do zaužitja pri naslednjih priporočenih temperaturah shranjevanja: tople jedi iz jajc shranjujemo pri temperaturi nad 63°C, hladne jedi v hladilniku pri temperaturi pod 4°C.
• Izogibamo se odlaganju jajc in/ali embalaže za jajca na čiste delovne površine. |