NAPIHUJEJO

Živila, zaradi katerih smo videti debelejši

Objavljeno 16. avgust 2014 09.00 | Posodobljeno 16. avgust 2014 09.00 | Piše: M. F.

Med njimi so tudi mleko, pšenica, ječmen, sadje in umetna sladila.

Tudi s škrobom bogat krompir je lahko kriv za napihnjen trebuh.

Zaradi napihnjenega trebuha se počutimo (in smo tudi videti) debelejši, pa za to pogosto niso krivi odvečni kilogrami, ampak nekatera živila. Poglejte, zaradi katerih se obseg trebuha poveča, ozke kavbojke in oprijete majice pa tedaj niso najboljša izbira.

Mleko

Mleko je zdravo vendar, toda le če z njim ne pretiravate. Če imate po njem napihnjen trebuh, si raje privoščite jogurt. Vaše telo morda ne prenaša laktoze. Namesto mleka si torej raje privoščite fermentirane mlečne izdelke in jim pozneje ni bilo dodano običajno mleko.

Škrobna živila

Če opazite, da imate po jedeh, bogatih s škrobom, napihnjen trebuh, je skrajni čas, da jih črtate z jedilnika. Zlasti pogreta škrobna živila izzovejo vetrove in s tem napihnjenost.

Pšenica, ječmen, rž

Vsebujejo veliko fruktana, polimera fruktoze, ki povzroča napihnjenost. Boljši izbor so zato neoluščen riž, koruza in oves. Ti vsebujejo fruktana bistveno manj.

Sadje

Čeprav vsebuje veliko vitaminov in mineralov, je lahko vzrok za napihnjenost, zlasti če ga pojeste veliko in na poln želodec. Nikar se sadju ne odrekajte, jejte pa ga pred obroki in raje posegajte po jagodičevju ter agrumih, ki v primerjavi z jabolki in hruškami napihujejo precej manj.

Umetna sladila

Sorbitol, ksilitol in manit so umetna sladila v dietnih pijačah in žvečilkah brez sladkorja. Če potem, ko se odžejate z dietnim napitkom, občutite napihnjenost, se takšnim izdelkom raje izogibajte. Za sladkanje čaja in drugih napitkov pa uporabljajte naravna sladila, kot sta stevija in sirup agave.

Deli s prijatelji