KORISTNO

Živila za daljše življenje

Objavljeno 24. april 2012 09.00 | Posodobljeno 24. april 2012 09.00 | Piše: M. F.

Najstarejši ljudje bi svetovali veliko vode, humorja, izogibanje tobaku, čim več prijateljev in prava živila.

Zeleni čaj zaradi velikih količin flavonoidov ščiti pred različnimi oblikami rakavih obolenj.

Hočete nasvete za dolgo življenje? V bistvu niso tako zapleteni: zdrav način življenja, širok krog prijateljev in prava hrana, bi lahko rekli na kratko. Poglejte si nekaj živil, ki bodo pripomogle k uresničitvi vaših želja.

Sadje in zelenjava intenzivnih barv

Številne raziskave so dokazale, da je dolgo življenje povezano z uživanjem sadja in zelenjave. Vsi sadeži in povrtnine nedvomno koristijo zdravju, še posebno učinkoviti pa so tisti močnih barv. Naravna barvila in antioksidanti v njih lahko preprečijo nastanek številnih, med drugim tudi rakavih obolenj.

Kakav

Vsebuje veliko antioksidantov, ki zmanjšujejo verjetnost nastanka srčnih bolezni, te pa so najpogostejši vzrok smrtnosti v zahodnih deželah. Seveda s slaščicami, predvsem čokolado, ne gre pretiravati. Košček temne, tiste, ki vsebuje 70 odstotkov kakava, na dan bo povsem dovolj. Temna čokolada namreč vsebuje največ flavonoidov in manj sladkorja kot tista, ki ji je dodano mleko.

Mastne ribe

Japonci imajo najdaljšo povprečno življenjsko dobo na svetu, kar gre nedvomno pripisati tudi uživanju velikih količin rib. Privoščite si jih vsaj enkrat tedensko. Mastne ribe vsebuje tudi veliko vitaminov A in D, ki krepita imunski sistem, ter maščobne kisline omega 3, ki ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, poškodbami možganov in možgansko kapjo.

Zeleni čaj

Uravnava krvni tlak, spodbuja delovanje imunskega sistema in znižuje holesterol. Zaradi veliko flavonoidov ščiti pred rakom. Raziskava, ki so jo ameriški znanstveniki izvedli na vzorcu 40.000 posameznikov, je pokazala, da je verjetnost prezgodnje smrti pri ljudeh, ki vsak dan spijejo skodelico zelenega čaja, za 16 odstotkov nižja kot pri tistih, ki imajo raje druge krepčilne napitke.

Oljčno olje

V njem so 'dobre', nenasičene maščobne kisline. Reden uživanje tega olja občutno zmanjša možnost pojava možganske ali srčne kapi. Poleg tega vsebuje veliko fenolov, ki delujejo protivnetno. Oljčno olje je temelj sredozemske prehrane, ki možnost za daljše življenje poveča še za 20 odstotkov.

Deli s prijatelji