SUPERHRANA

Živila, na katera žal pogosto pozabljamo

Objavljeno 18. januar 2012 15.10 | Posodobljeno 17. januar 2012 11.59 | Piše: M. F.

Sardele, šipek, oves, kefir, vse to so živila, ki dokazano izboljšujejo zdravje, zato so preredko na naših jedilnikih.

Čeprav so nam na dosegu roke, jih pogosto pozabljamo, najpogosteje zaradi njihovega nepoznavanja. A prav v njih se skriva naše zdravje, pa tudi vitka linija. Pri publikaciji Huffingtonpost so pripravili popis živil, ki lahko resnično izboljšajo naše zdravje in tako seveda tudi življenje.

Ohrovt

Ohrovt je izjemno koristen v preprečevanju rakavih obolenj, saj je bogat z antioksidanti. Prav tako vsebuje veliko vitamina A, kar zagotavlja zdravo kožo in oči. Krepi imunski sistem in je odličen vir vlaknin. Vsebuje tudi vitamin C, v skoraj enaki količini kot pomaranče. Jesti bi ga morali čim pogosteje.

Sardele

Te ribice so prava mala zakladnica maščobnih kislin omega 3, znane borke za zdravo srce in ožilje. Ne samo, da so bogate s temi maščobami, zaslužne so za izboljšanje razpoloženja in vsebujejo veliko vitamina D.

Šipek

Okusen in zdrav gozdni sadež. Bogat je z antioksidanti in preprečuje nastanek mnogih bolezni: od srčnih do alzheimerjeve in celo rakavih. Vsebuje tudi veliko vlaknin in blagodejno vpliva na prebavo. Najpogosteje se iz njega pripravlja čaj, okusen pa je tudi v različnih desertih.

Ovsena kaša

V skodelici ovsene kaše so štirje grami topnih vlaknin, raziskave pa dokazujejo, da prav te lahko zmanjšajo raven slabega holesterola v telesu kar za 5 odstotkov. Vsakodnevno uživanje ovsene kaše tri ure pred vadbo omogoča organizmu porabo odvečnih maščob. Torej je odlična za hujšanje.

Kvinoja (quinoa)

Gre za eno najstarejših žit. V Andih, na območju Peruja, Čila in Bolivije, so jo gojili že pred 5000 leti. Bogata je z vlakninami in proteini, ščiti naš srčno-žilni sistem, za njeno pripravo pa je dovolj 15 minut. Priporoča se osebam, ki pogosto trpijo za migrenami, saj vsebuje veliko magnezija, ta pa pomaga pri sproščanju krvnih žil. Kvinoja je bogata tudi z riboflavinom, ki pospešuje energijski metabolizem v mišicah in možganih.

Kefir

Ta fermentirani mlečni napitek je bogat s probiotiki, ki krepijo imunski sistem, poleg tega je odličen vir kalcija, pomembnega za zdrave kosti. Če boste izbrali tistega z nizkim deležem maščobe, bo pomagal tudi vaši vitki liniji.

Leča

Leča je vsestransko živilo, ki ga je lahko kombinirati v različne jedi. Vsebuje proteine in zdrava vlakna. Leča je tudi dober vir železa, zato preprečuje anemijo in utrujenost. Leča je bogata tudi s folno kislino, zato izboljšuje zdravje kosti.

Deli s prijatelji