ZAŠČITA

Živila, ki varujejo pred UV-sevanjem

Objavljeno 28. junij 2017 08.55 | Posodobljeno 28. junij 2017 08.57 | Piše: M. F.

Na prvem mestu so paprika, paradižnik, ribe in kakav.

Pred sončnimi žarki se je mogoče zavarovati tudi s pravimi jedmi. Največjo varovalno moč imajo živila pisanih barv, kot so paprika, paradižnik, kivi in korenje. To so le nekatera, ki pomagajo pri regeneraciji celic in zaradi bogastva antioksidantov zavirajo delovanje prostih radikalov. Res je, da brez kreme z zaščitnim faktorjem na sonce ne smete, ker pa je dobrodošla vsaka pomoč, poletni jedilnik obogatite s temi živili.

Paprika

Poleti je paprika pogosto sestavina solat, omak in juh. A ni le osvežujoča in okusna, dobrodošla je tudi zaradi velike količine antioksidantov, zlasti vitaminov C in A, ki pomagata pri zaščiti tankega maščobnega sloja, saj obdajata kožne celice in tako blažita vplive sončnih žarkov.

Paradižnik

Za zaščitno delovanje paradižnika je v največji meri zaslužen antioksidant likopen, ki tej povrtnini zagotavlja intenzivno rdečo barvo. Ta pripomore k zdravju in vitalnosti kožnih celic ter je pogosto sestavina krem, ki preprečujejo staranje.

Lubenica

Likopen je tisti, ki z značilno barvo navdaja tudi lubenico. Ta močan antioksidant varuje pred negativnimi vplivi sončnih žarkov. Lubenica poleg tega vsebuje približno 93 odstotkov vode in je odličen izvor vitaminov C, A ter tistih kompleksa B. Ti prav tako skrbijo za zdravje in zaščito kože.

Zeleni čaj

Izboljšuje krvni pretok, krepi odpornost, pripomore k izločanju strupenih snovi iz telesa ter varuje celice pred poškodbami žarkov UVA in UBV. Zaradi v njem prisotnih katehinov so poškodbe zaradi sonca 25 odstotkov manjše pri tistih, ki vsak dan popijejo skodelico zelenega čaja v primerjavi z onimi, ki ga ne.

Kakav

Antioksidanti flavonoli iz kakava obnavljajo krvne žile, varujejo srce ter varujejo pred visokim krvnim tlakom. Prav te snovi pripomorejo k regeneraciji celic in jih varujejo pred negativnimi vplivi sončnih žarkov. Pomaga tudi temna čokolada, saj se je v eni od študij izkazalo, da so lahko bile osebe, ki so 122 dni vsak dan zaužile 20 gramov temne čokolade, izpostavljene dvakrat večjemu delovanju UVB-žarkov, preden je njihova koža postala rdeča, v primerjavi s tistimi, ki so jedli mlečno čokolado z manjšim odstotkom kakava.

Grozdje

Vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter sadnih kislin in polifenolov, močnih antioksidantov, ki kožo varujejo pred staranjem in zunanjimi vplivi.

Ribe

Omega tri maščobne kisline iz rib dokazano ščitijo pred sončnimi žarki. Znanstvene raziskave so pokazale, da sta najboljši izbiri v poletnih mesecih tunina in losos. V njih so omenjene maščobne kisline bogato zastopane in učinkovito varujejo celice pred vplivi prostih radikalov ter pripomorejo k njihovi obnovi, saj prehajajo v kožne sloje in celice varujejo pred poškodbami. Poleg tega te maščobe pripomorejo k absorpciji betakarotena, še enega močnega zaveznika lepe in zdrave polti.

Deli s prijatelji