UTRUJENOST

Živila, ki odpravljajo izčrpanost

Objavljeno 11. januar 2012 10.06 | Posodobljeno 10. januar 2012 11.03 | Piše: M. F.

Tudi pozimi naj bo hrana lahka, sestavljena iz več manjših obrokov.

Spremenljivo vreme v zimskem času pri mnogih povzroča težave s krvnim obtokom. Ta se malce poleni, posledica tega pa sta pogosta utrujenost in brezvoljnost. Dunajski profesor Hademar Bankhofer pravi, da je vpliv vremena na krvni obtok mogoče preprečiti ali vsaj omiliti. »S primerno prehrano bo ta deloval brezhibno,« pravi in svetuje, po katerih živilih pozimi posegati pogosteje in katerim se je priporočljivo izogibati. 

Nič težkega

Njegovo prvo pravilo se glasi: »Uživajte več obrokov lahke hrane, ki ne napenja. Na vrhu seznama naj bosta sveže sadje in dušena zelenjava, predvsem rukola, brokoli in artičoke«

Kava ni najboljša možnost

»Kadar vas napade utrujenost, namesto po kavi sezite po mesni ali zelenjavni juhi,« pravi dr. Bankhofer. Juha je tista, ki telo navda z energijo, učinek kave je zgolj kratkotrajen.  

Pravi mikroelementi

Za krvni obtok je pri spremenljivem vremenu najbolj potreben mikroelement krom, ki se nahaja v gobah, jagodičevju, suhem grozdju in lupinastih plodovih. Predvsem za ženske je pomembno, da s prehrano dobijo dovolj železa, ki se nahaja v peteršilju, drobni čebuli, soji, rdečem mesu, bučnih semenih, špinači. Koristen je tudi krompir, kuhan z nekaj listki mete.

Kisle kumarice ali rezina kruha, premazana z gorčico

Na inštitutu za prehrano v New Yorku so dokazali, da je krvni obtok mogoče stabilizirati s kislimi kumaricami ali z rezino polnozrnatega kruha, premazanega z gorčico. Mineralne sestavine kumar tako kot olja gorčice namreč uravnavajo pretok krvi po žilah.

Ob vsem tem pa je treba zaužiti dovolj tekočine z dodatkom nekaj kapljic limonovega soka.

Deli s prijatelji