POLET

Živila, ki odpirajo možganske vijuge

Objavljeno 13. november 2015 20.00 | Posodobljeno 13. november 2015 20.00 | Piše: E. Ž.

Ko se toplo vreme in čas oddihov poslavljata, se srečujemo z vedno novimi študijskimi, službenimi in športnimi izzivi.

K njihovemu uspešnemu in čim manj stresnemu reševanju v veliki meri pripomore sposobnost koncentracije, osredotočanja na zgolj eno stvar, ki je v tistem trenutku deležna vse naše pozornosti. Takšno ciljno usmerjanje pozornosti je ključni del uspešnega študija, zahtevnih službenih projektov, pa tudi športnih dosežkov. Med pripravami na tekmovanje profesionalni športniki iz svojih misli izbrišejo vse, kar bi jih pri dosegu cilja lahko zmotilo: študij, službo, prijatelje in celo svoje najbližje, v zadnji fazi pa tudi sotekmovalce, gledalce in morebitna pričakovanja, dvome ter strahove.

Sposobnost koncentracije človeku ni dana že po naravi. Tako kot je treba »natrenirati« in ohranjati fizično kondicijo, velja podobno tudi za nadzorovano usmerjanje pozornosti. Različne vaje, meditacija in redna telesna aktivnost pripomorejo k boljši koncentraciji, pomembno vlogo pa igra tudi primerna prehrana. Obstajajo živila, ki še posebej vplivajo na našo zbranost in dojemljivost, na naše živčevje pa lahko delujejo posredno ali neposredno.

Celoten članek preberite na Poletu, v njem je razkrito, katera so ta živila, ki odlično delujejo na možgane. image

Deli s prijatelji