Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen, ki poteka tiho, a jo je kljub temu treba zdraviti. V nasprotnem primeru lahko pripelje do možganske kapi, srčnega infarkta, odpovedi ledvic in drugih zapletov. Najpogosteje zdravniki v boju z njim predpišejo dieto in odsvetujemo nekatera živila. Mi pa vam ponujamo tista, ki so najučinkovitejši pomočniki pri zniževanju visokega krvnega tlaka.
Rozine
Strokovnjakom centra za raziskovanje metabolizma in arterioskleroze v Louisvillu je uspelo dokazati, da so rozine izjemno učinkovite pri nižanju krvnega tlaka. »Naša raziskava je pokazala, da so rozine mnogo boljši prigrizek kot, denimo, krekerji ali keksi,« je povedal dr. Harold Bays. Čeprav so bogate s sladkorji, vsebujejo mnoge telesu koristne sestavine in predvsem nižajo tako zgornji (sistolični) kot spodnji (diastolični) krvni tlak. Trikrat na dan si privoščite pest tega suhega sadja.
Kivi
Uživanje treh kivijev na dan prav tako znižuje krvni tlak. Bolj kot na spodnjega vpliva na zgornji krvni tlak. Znano je, da je kivi bogat z luteinom, ki je močan antioksidant.
Banane
Raziskava, ki so jo leta 2005 izvedli znanstveniki z medicinske fakultete St. George Medical v Londonu, je potrdila, da je mnogo bolj priporočljivo visok krvni nižati z uživanjem banan kot z dodatki kalija.
Lubenica
Ni samo osvežilno sadje, pač pa vsebuje številne hranljive stvari, med njimi vlakna, likopene, vitamin A in kalij. Vse te snovi pa dokazano znižujejo krvni tlak.
Krompir
Vsakodnevno zmerno uživanje krompirja znižuje krvni tlak. Ti gomolji, pripravljeni brez maščob, masla, olja ali margarine, imajo le 110 kalorij in več kot deset različnih fitokemikaliji, podobno kot brokoli, špinača in brstični ohrovt, zato se mu mnogi po nepotrebnem odrekajo v korist vitke linije, pravijo strokovnjaki z univerze Scranton v Pensilvaniji.
Čili
Če imate radi pekočo hrano, s čilijem krvnemu tlaku delate uslugo. Kapsaicin, sestavina čilija, učinkovito znižuje krvni tlak.