SRCE

Živila, ki nižajo krvni tlak

Objavljeno 06. april 2012 21.00 | Posodobljeno 06. april 2012 21.00 | Piše: M. F.

Banane vsebujejo kalij, kivi je bogat z luteinom, lubenica z likopeni, krompir pa s fitokemikalijami.

Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen, ki poteka tiho, a jo je kljub temu treba zdraviti. V nasprotnem primeru lahko pripelje do možganske kapi, srčnega infarkta, odpovedi ledvic in drugih zapletov. Najpogosteje zdravniki v boju z njim predpišejo dieto in odsvetujemo nekatera živila. Mi pa vam ponujamo tista, ki so najučinkovitejši pomočniki pri zniževanju visokega krvnega tlaka.

Rozine

Strokovnjakom centra za raziskovanje metabolizma in arterioskleroze v Louisvillu je uspelo dokazati, da so rozine izjemno učinkovite pri nižanju krvnega tlaka. »Naša raziskava je pokazala, da so rozine mnogo boljši prigrizek kot, denimo, krekerji ali keksi,« je povedal dr. Harold Bays. Čeprav so bogate s sladkorji, vsebujejo mnoge telesu koristne sestavine in predvsem nižajo tako zgornji (sistolični) kot spodnji (diastolični) krvni tlak. Trikrat na dan si privoščite pest tega suhega sadja.

Kivi

Uživanje treh kivijev na dan prav tako znižuje krvni tlak. Bolj kot na spodnjega vpliva na zgornji krvni tlak. Znano je, da je kivi bogat z luteinom, ki je močan antioksidant.

Banane

Raziskava, ki so jo leta 2005 izvedli znanstveniki z medicinske fakultete St. George Medical v Londonu, je potrdila, da je mnogo bolj priporočljivo visok krvni nižati z uživanjem banan kot z dodatki kalija.

Lubenica

Ni samo osvežilno sadje, pač pa vsebuje številne hranljive stvari, med njimi vlakna, likopene, vitamin A in kalij. Vse te snovi pa dokazano znižujejo krvni tlak.

Krompir

Vsakodnevno zmerno uživanje krompirja znižuje krvni tlak. Ti gomolji, pripravljeni brez maščob, masla, olja ali margarine, imajo le 110 kalorij in več kot deset različnih fitokemikaliji, podobno kot brokoli, špinača in brstični ohrovt, zato se mu mnogi po nepotrebnem odrekajo v korist vitke linije, pravijo strokovnjaki z univerze Scranton v Pensilvaniji.

Čili

Če imate radi pekočo hrano, s čilijem krvnemu tlaku delate uslugo. Kapsaicin, sestavina čilija, učinkovito znižuje krvni tlak.

 

Deli s prijatelji