UČINKOVITO

Živila, ki nižajo holesterol

Objavljeno 13. julij 2012 17.20 | Posodobljeno 13. julij 2012 17.21 | Piše: M. F.

Ječmen, rjavi riž, brusnice, laneno seme in ribe so le nekatera od živil, ki v krvi nižajo slabi holesterol.

Brusnice lahko povečajo količino dobrega holesterola v krvi.

Naše telo holesterol potrebuje za sintezo nekaterih hormonov, med njimi estrogena, progesterona in testosterona. Je naravna sestavina krvi, ki pa povzroči težave, kadar ga je preveč, slabega namreč. Medtem ko 'dobri' holesterol (HDL) čisti krvne žile, jih 'slabi' (LDL) maši in pomaga k nastanku arterioskleroze.

Za povišanje slabega holesterola je glavni krivec nepravilna prehrana. Zasičene maščobne kisline, suhomesnati izdelki in rdeče meso so največkrat krivi, da ga je v krvi preveč. Če ga želite znižati ali obdržati v normalnih vrednostih, so to živila, ki se jim morate izogibati, namesto njih pa uživati tale:

  • Ječmen

Eno najbolj razširjenih žit, ki sodi med nizkokalorična živila. Vsebuje veliko vitaminov kompleksa B in vitamina D, je odličen izvor rastlinskih vlaken in proteinov ter magnezija in železa. Najpomembnejša sestavina pa je betaglukan, ki dokazano znižuje slabi holesterol.

  • Rjavi riž

Največ hranljivih snovi je v neoluščenem rižu, nekaj manj v rjavem, beli pa jih skoraj nima. Rjavi riž nadzoruje težave v črevesju in vzdržuje optimalne vrednosti holesterola v krvi.

  • Brusnice

Sadež, ki že od nekdaj velja za naravni antibiotik in preprečuje razmnoževanje slabih bakterij, predvsem v urinskem traktu. Najnovejše raziskave pa dokazujejo, da brusnice lahko povečajo količino dobrega holesterola v krvi.

  • Laneno seme

Vsebuje veliko maščobnih kislin omega 3, vitaminov in fosforja, kalcija, kalija, cinka in selena. Pogosto se uživanje lana priporoča tistim z

Na povišan 'slabi' holesterol vpliva več dejavnikov, na prvem mestu pa je nedvomno nezdrav način življenja.

visokim krvnim tlakom ali drugimi srčno-žilnimi obolenji. Zmleta lanena semena lahko znižajo raven slabega holesterola. Dodajte jih medu ali jih primešajte vodi ali sadnemu soku. 

  • Česen,  čebula in drobnjak

Vse vrste čebule, česna in drobnjak vsebujejo fitonutriente, njihovi zdravilni učinki pa so že od nekdaj poznani. Strok česna dnevno lahko zniža holesterol za 20 odstotkov, 200 gramov rdeče čebule pa preprečuje zamašitev krvnih žil. Drobnjak z bogastvom mineralov blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem.

  • Lupinasti plodovi

Ker so polni nenasičenih maščob in fitosterolov pomagajo pri zniževanju slabega holesterola. Sem sodijo orehi, kostanj, mandlji, kikirikiji, lešniki, pistacije in druge vrste, vse pa vsebujejo tudi veliko beljakovin, mineralov, vitaminov in ogljikovih hidratov.

  • Oves

Žito, ki ga priporočajo nutricionisti, saj vsebuje vodotopne vlaknine, ki pripomorejo k zniževanju slabega holesterola in ohranjajo ustrezno raven krvnega sladkorja. Oves poleg tega vsebuje edinstvene antioksidantne spojine, ki zavirajo delovanje prostih radikalov in ustvarjanje slabega holesterola.

  • Ribe

So nizkokalorične in vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3. Strokovnjaki svetujejo, da bi prav zato morali ribe, kot so losos, tun in polenovka, na jedilnik uvrščati vsaj trikrat tedensko.

Deli s prijatelji