SONCE

Živila, ki nas varujejo

Objavljeno 30. maj 2013 18.00 | Posodobljeno 30. maj 2013 18.00 | Piše: Katja Cah

Od kosmičev do čokolade

Lubenice imajo radi optimisti.

Obstajajo ljudje, ki naj bi živeli le od sončne svetlobe. Mi vam veliko bolj priporočamo uživanje hrane in pijače za zdravo in sijočo polt, ki ji niti nenadni močni poljubi sonca težko pridejo do živega. Prijetno božanje sončnih žarkov se še prehitro prevesi v pekočo bolečino, ki kaže na poškodbo kože. Od takih neprijetnih presenečenj se poskusimo ograditi s primerno zaščitno prehrano. Zbrali smo šopek živil, ki imajo posebno varovalno moč in zato ohranjajo tudi zdrav mladosten videz.

Oves

Zmagovita žitarica, ki vzdržuje zdravje notranjih organov in hkrati gladko, dobro prekrvljeno kožo, je zagotovo oves. Preprečuje okužbe vseh vrst in nekateri ga priporočajo kot učinkovitega zaviralca kožnih izpuščajev, tudi ekcemov. Ovsene kosmiče si privoščimo že za zajtrk, saj nam bodo dali obilo energije, pa tudi pred spanjem, ker delujejo pomirjevalno.

Mandlji

Oreški, ki čistijo kri in skrbijo za zdravo srce, so tudi dobri prijatelji lepe kože. Posebno bogati so s kalcijem in magnezijem ter vitaminom E. Mandlje si privoščimo malo drugače – v obliki moke oziroma fino zmlete. Posujemo jih po izbrani jedi, denimo kuhani cvetači ali brokoliju.

Jogurt in voda

Že v prvem dnevnem obroku poskusimo pojesti ali popiti jogurt, saj poskrbi za pravšnjo zalogo dobrih bakterij v črevesju. S tem omogoči bolj kakovostno odvajanje strupov iz telesa, ki se sicer prej ali slej pokažejo na koži kot nepravilnosti. Sončni žarki seveda naredijo še dodatno škodo. Ne pozabimo tudi dovolj piti. Zjutraj in zvečer spijmo kozarec tople vode brez mehurčkov, ki bo koži zagotovila dovolj vlage.

Špinača in zelena

Vrsti zelene zelenjave skupaj vsebujeta kopico nepogrešljivih mineralov in vitaminov ter tako zagotavljata odlično odpornost kožnih plasti proti agresivnim zunanjim vplivom, kot sta sol in klor. Ubijmo dve muhi na en mah in si iz zelene in sveže špinače pripravimo sok. Za boljši okus in aromo mu dodajmo še žlico medu, malo cimeta in list sveže poprove mete.

Korenje

Ta sladka zelenjava vsebuje največ betakarotena in jo zato nemalokrat v obliki prahu dodajajo v kapsule za zaščito kože. Med sestavine številka ena v korenju sodijo folna kislina, ki preprečuje genske mutacije, ter kopica mineralov, tudi železo. Korenje uvrstimo na jedilnik kot posebno popestritev – nastrgajmo ga in dodajmo k zeleni solati ali pa samega posujmo s ščepcem kristalnega sladkorja.

Paprika

Vsebuje več vitamina C kot limona. Skrbi tudi za odvajanje vode iz telesa, varuje pred prehladi in je nesporno dobra vila za kožo – ne glede na barvni odtenek. Papriko narežimo na trakove ali iz nje izrežimo srčke ter jih postrezimo ob vseh vrstah narezkov. Zagotovo bo šla v slast.

Ribe

Sveže ribe so zlata vredna hrana, saj je v njih veliko maščobnih kislin omega-3, ki izboljšujejo razpoloženje in preprečujejo raka.

Olivno olje

Omogoča boljšo absorbcijo vseh vitaminov, zlasti E.

Lubenica

Sadež, brez katerega si težko predstavljamo najtoplejše dni v letu, je zagotovo lubenica. Vsebuje sicer veliko sladkorja, ki je sovražnik lepe in zdrave kože, a po drugi plati jo plemeniti dejstvo, da je bogata z vodo ter vitaminoma C in A. Ta je ključen v boju z virusnimi infekcijami, kot je herpes. Pripravimo si koktajl iz lubenice in koščkov svežega ananasa, ki ne zaostaja po vsebnosti zdravilnih sestavin ter obenem skrbi za vitko linijo.

Zrelo jagodičevje

Sezona malin, jagod in gozdnih sadežev se je že začela, zato si jih le privoščimo zdaj, ko so res sveže in po možnosti neškropljene, nabrane tik pred zaužitjem. Jagode veljajo za varuhinje čiste, pred okužbami zavarovane polti. V vročih dneh prija tudi osvežilna sladica, ki jo pripravimo tako, da v mešalniku zmešamo pest izbranega jagodičja, malo sladke smetane in sladkorja. Dobljeno tekočo maso zamrznemo v izbranih modelih za lučke.

Črna čokolada

Zagotovo najslastnejši antioksidant vseh časov, ki pomaga preprečevati, da bi nas sonce škodljivo opeklo. Tudi črna čokolada se poleti posebno prileže v obliki sladoleda. No, pa smo našli še en dober razlog za sladkanje! 

Deli s prijatelji