Zlato pravilo za ohranjanje zdravja in optimalne teže se glasi, da je treba na dan zaužiti vsaj osem kozarcev vode. V poletni vročini, ko nas telo na dehidracijo opozarja z žejo, to še gre, pozimi pa žal velikokrat pozabimo, da naše telo potrebuje tekočino. Da je tudi tedaj ne bi primanjkovalo, posegajte po živilih, ki lahko nadomestijo kakšen kozarec vode. Razkrivamo, katera zlasti pozimi ne smejo biti zanemarjena.
Solata kristalka
Vsebnost vode: 95,6 odstotka
Kristalke sicer nutricionisti ne obožujejo ravno, saj je prehransko dokaj siromašna. A ko gre za njeno vsebnost vode, nedvomno spada v sam vrh lestvice živil, ki lahko pripomorejo k hidrataciji organizma. Prav zato kar največkrat posegajte po njej. Lahko si jo pripravite kot solato, jo dodajate sendvičem, v njene lističe zavijete sveži sir ali pečenega piščanca. Možnosti so neskončne, okus vas bo razvajal, telo pa vam bo hvaležno za odmerek tekočine.
Listi zelene
Vsebnost vode: 95,4 odstotka
Zelena ima izjemno malo kalorij, njena vlakna pa pomagajo nadzorovati tek in zavirajo lakoto. Poleg tega vsebuje vitamine A, C in K in veliko folatov. Ti imajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja ter so hranilna snov, ki sodeluje pri popravilu poškodb DNK. Zahvaljujoč odstotkom vode, pa zelena ob vsem naštetem nevtralizira želodčno kislino in zavira pojav pekoče zgage.
Paradižnik
Vsebnost vode: 94,5 odstotka
Rezine paradižnika z malce sira so lahko odličen medobrok, kot dodatek glavnemu obroku pa se njihov koristen vpliv na telo še poveča. Ker paradižnik vsebuje skoraj 95 odstotkov vode, v trenutku navlaži telo.
Zelena paprika
Vsebnost vode: 93,9 odstotka
Paprika vseh barv vsebuje veliko vode, največ pa je je prav v zeleni. Je odličen prigrizek pred večerjo ali čez dan, ko vas zaobide želja po nečem okusnem in hkrati zdravem.
Cvetača
Vsebnost vode: 92,1 odstotka
Cvetača ne zgolj da vsebuje veliko vode, ima tudi veliko vitaminov in fitonutrientov, za katere se je izkazalo, da zmanjšujejo količino slabega holesterola v krvi. Najbolje jo je uživati svežo: dodajte jo sendvičem ali solati. Če jo kuhate, jo pripravljajte kratek čas v sopari in tako ohranite kar največ njenih hranljivih snovi.
Špinača
Vsebnost vode : 91,4 odstotka
Špinača je bogata z luteinom, s kalijem, z vlakninami in s folati, ki spodbudno vplivajo na možgane. Zgolj skodelica te zelenjave pokrije 15 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu E, močnem antioksidantu. Dodajanje listkov špinače solatam ali sendvičem zagotavlja odlično hidratacijo in hkrati poveča prehransko vrednost malice ali glavnega obroka.
Kumare
Vsebnost vode: 96,7 odstotka
Od vse zelenjave prav kumare vsebujejo največji odstotek vode. Če želite povečati hidratacijo telesa, jih dodajte solatam, sendvičem, jogurtu ali jih grizljajte samostojno.
Brokoli
Vsebnost vode: 90,7 odstotka
Brokoli ima izjemno velik odstotek vlaknin, kalija, vitamina A in C ter vsebuje sulforafan, sestavino, ki med drugim iz telesa pospešeno odstranjuje strupene snovi. Nekaj surovih ali v sopari kuhanih popkov hkrati navlaži organizem in iz njega odstranjuje strupene snovi.
Grenivka
Vsebnost vode: 90,5 odstotka
Grenivka pomaga zmanjšati količino slabega holesterola v krvi kar za 15 odstotkov, poleg tega pripomore k izgubi odvečnih kilogramov. Spodbuja namreč izgorevanje maščob, nadzoruje količino sladkorja v krvi hkrati pa telesu zagotavlja prepotrebno tekočino.