Poletje se poslavlja, kopalke bomo pospravili v omaro in si pri prehrani dopustili kakšen greh več. A vendarle to ne pomeni, da je dovoljeno pretiravati in izničiti ves trud, s katerim ste v vročih dneh ohranjali lep, zapeljiv in raven trebuh. Če se z njim želite ponašati tudi v jeseni, si poglejte, katerim živilom se je treba izogibati.
Slabi ogljikovi hidrati
Raje kot peciva, žemljice in druge izdelke iz bele moke jejte več beljakovin. Torej zbogom obiski v bližnji pekarni, dan raje začnite s kakovostnim zajtrkom.
Mleko in mlečni izdelki
Vsakodnevno uživanje mleka in mlečnih izdelkov lahko privede do težav s prebavo in do napenjanja. Zlasti to velja za mlečne izdelke, ki jim je dodan sladkor. Ker so mlečni izdelki vendarle načeloma koristni, jejte navadne jogurte in manj mastne sire.
Pravo sadje
Vse sadje je zdravo, a nekatere vrste darov narave vsebujejo veliko fruktoze, ki jo telo težko presnavlja, zato prihaja do napenjanja in plinov. Jejte agrume in v nekoliko manjši meri hruške, slive, grozdje in podobno.
Manj soli
Izogibajte se živilom, ki so bogata z natrijem, saj ta v telesu zadržuje tekočino. In to prav na kritičnih mestih, tudi na trebuhu. Zlasti se odrecite konzervirani hrani, ki je prepolna soli. Raje jejte sveže obroke in jih solite zmerno.
Izogibajte se pekočim začimbam
Te pospešijo presnovo in s tem zgorevanje kalorij, pretiravanje z njimi pa spodbuja izločanje želodčne kisline, kar izzove draženje v želodcu in tudi napenjanje. Raje izberite začimbe blažjega okusa.
Brez kave, alkohola in belega sladkorja
Vsi ti povzročajo zdravstvene težave, tudi slabo prebavo in napihnjenost. Namesto kave pijte zeleni čaj, alkoholu se popolnoma odpovejte, na pol pripravljeno hrano pa zamenjajte s svežo, ki ne vsebujejo nezdravih maščob ter veliko soli in sladkorja.