V RAZMISLEK

Živila, ki jih po krivici mečemo v smeti

Objavljeno 27. avgust 2015 09.00 | Posodobljeno 27. avgust 2015 09.00 | Piše: M. F.

Zdravju in dobremu počutju v prid olupek čebule, liste brokolija in olupke pomaranč uporabite v kuhinji.

Jedi lahko oplemenitite tudi z olupkom rdeče čebule.

Med čiščenjem sadja in zelenjave veliko delov teh roma v smeti. Škoda, kajti prav v teh odpadkih se neredko skriva mnogo hranljivih snovi, zato tako izgubljamo pomembne vitamine in minerale iz prehrane. Kaj po krivici zavržemo?

Olupek rdeče čebule

Verjeli ali ne, v olupku rdeče čebule se skriva snov imenovana kvercetin, ki med drugim znižuje krvni tlak ter varuje krvožilni sistem. Poleg tega je protivnetna, proti bakterijska, protiglivična in protivirusna učinkovina, ki zavira alergijske odzive. Seveda olupek ni užiten, lahko pa ga med kuhanjem dodate juhi ali prilogi ter ga pred serviranjem odstranite.

Listi brokolija in stebla blitve

V obojem se skriva veliko hranljivih snovi. Listi brokolija vsebujejo vitamina A in C ter kalcij, v steblih blitve pa so vitamin K in karotenoidi, ki delujejo kot močni antioksidanti. Prav zato jih je primerno izkoristiti z ostalim delom ploda.

Semena melone

Najbrž najprej, ko prerežete plod, iz njega odstranite semena in jih vržete v smeti. To pa je napaka, kajti peške melone so polne beljakovin, prehranskih vlaknin, magnezija ter vitamina E. Raje jih očistite ter jih popražite na olivnem olju in dodajte juham, omakam ali solatam.

Listi zelene

Zelena je pravo bogastvo zdravja in vsebuje pomembne vitamine ter minerale. Ne le njeno steblo, pač pa tudi listki, na katere žal mnogi pozabijo. V njih je zlasti veliko magnezija, ki je ključen za izgradnjo mišic in kosti, za dobro presnovo in za zdravje živčnega sistema.

Olupek pomaranče

Če imate na voljo tiste biološke predelave, obvezno izkoristite njihov olupek. Bogat je z vlakni, ki pozitivno vplivajo na prebavni sistem, pa tudi z vitaminom C, ki okrepi celoten organizem. Najbolje je naribanega dodati čaju ali desertom. Lahko pa ga narežete na koščke, posujete s sladkorjem in posušite na soncu ter zmerno uživate v naravnih bombonih.

Deli s prijatelji