Med čiščenjem sadja in zelenjave veliko delov teh roma v smeti. Škoda, kajti prav v teh odpadkih se neredko skriva mnogo hranljivih snovi, zato tako izgubljamo pomembne vitamine in minerale iz prehrane. Kaj po krivici zavržemo?
Olupek rdeče čebule
Verjeli ali ne, v olupku rdeče čebule se skriva snov imenovana kvercetin, ki med drugim znižuje krvni tlak ter varuje krvožilni sistem. Poleg tega je protivnetna, proti bakterijska, protiglivična in protivirusna učinkovina, ki zavira alergijske odzive. Seveda olupek ni užiten, lahko pa ga med kuhanjem dodate juhi ali prilogi ter ga pred serviranjem odstranite.
Listi brokolija in stebla blitve
V obojem se skriva veliko hranljivih snovi. Listi brokolija vsebujejo vitamina A in C ter kalcij, v steblih blitve pa so vitamin K in karotenoidi, ki delujejo kot močni antioksidanti. Prav zato jih je primerno izkoristiti z ostalim delom ploda.
Semena melone
Najbrž najprej, ko prerežete plod, iz njega odstranite semena in jih vržete v smeti. To pa je napaka, kajti peške melone so polne beljakovin, prehranskih vlaknin, magnezija ter vitamina E. Raje jih očistite ter jih popražite na olivnem olju in dodajte juham, omakam ali solatam.
Listi zelene
Zelena je pravo bogastvo zdravja in vsebuje pomembne vitamine ter minerale. Ne le njeno steblo, pač pa tudi listki, na katere žal mnogi pozabijo. V njih je zlasti veliko magnezija, ki je ključen za izgradnjo mišic in kosti, za dobro presnovo in za zdravje živčnega sistema.
Olupek pomaranče
Če imate na voljo tiste biološke predelave, obvezno izkoristite njihov olupek. Bogat je z vlakni, ki pozitivno vplivajo na prebavni sistem, pa tudi z vitaminom C, ki okrepi celoten organizem. Najbolje je naribanega dodati čaju ali desertom. Lahko pa ga narežete na koščke, posujete s sladkorjem in posušite na soncu ter zmerno uživate v naravnih bombonih.