LAŽI

Žitni kosmiči: prevara prehrambne industrije

Objavljeno 05. marec 2012 08.00 | Posodobljeno 05. marec 2012 08.00 | Piše: M. F.

Žitni kosmiči vsebujejo velike količine sladkorja in bi jih zato zlahka uvrstili med slaščice.

Okusni, preprosti za pripravo, a žal še zdaleč ne tako zdravi, kot trdijo proizvajalci.

Ena največjih prevar prehrambne industrije je najbrž tista, ki ji ob pripravi najpomembnejšega obroka v dnevu, torej zajtrka, nasedajo milijoni. Kar je najspornejše, je to, da so njene žrtve največkrat otroci.

Učinkovit marketinški trik

Pri izbiri žitnih kosmičev je skoraj nemogoče spregledati bleščeče napise na embalažah: vsebujejo vitamine in minerale, potrebne za rast in razvoj, ter vlaknine, ki uravnavajo prebavo. Številni prehrambni strokovnjaki pa opozarjajo, da so ti napisi le pesek v oči in odvračajo pozornost od pomembnejšega, drobnega tiska. Ti izdelki namreč vsebujejo toliko sladkorja, da bi jih zlahka uvrstili med slaščice.

Mnogo presladki

Veliko število žitnih kosmičev, ki jih je mogoče kupiti v naših trgovinah, vsebuje med 30 in 40 odstotkov sladkorja, kar je po priporočilu britanske agencije za prehrambne standarde kar 15 odstotkov preveč. Vsi vemo, da prevelike količine sladkorja izzovejo prenekatere tegobe, od prekomerne telesne teže, diabetesa, srčnih bolezni, raka in težav z jetri. Ob pretiranih količinah sladkorja se poruši hormonsko ravnovesje, poviša se krvni tlak in spremeni metabolizem.

Poceni surovina za drag izdelek

Za izdelavo žitnih kosmičev se najpogosteje uporablja koruza ali riž. Obe surovini sta poceni, po dokaj preprosti predelavi pa se na trgovskih policah pojavi  kar 200-krat dražji končni izdelek. Ker sta riž in koruza po procesu predelave popolnoma oropana tako hranljivih snovi kot okusa, jim proizvajalci dodajo velike količine sladkorja in soli. Seveda ne pozabijo na sintetične vitamine in minerale, kar poudarijo na embalaži. Da bi po izdelkih posegali tudi odrasli, največkrat dodajo še oznako, ki zagotavlja zmanjšan delež maščob, ki jih v koruzi in rižu sploh ni.

Zajtrk naj bo res zdrav

Namesto torej da zjutraj sebi ali svojemu malčku postrežete z žitnimi kosmiči, si raje privoščite jajce, ki vsebuje vse za telo potrebne vitamine, razen vitamina C. Poleg jajca zato pojejte papriko, paradižnik ali drugo zelenjavo in rezino črnega kruha. Če bi raje nekaj lažjega, pa običajnemu jogurtu primešajte nekaj oreščkov, ovsenih kosmičev in suhega sada. Dobili boste hranljiv, naraven in predvsem zdrav obrok za dober začetek dneva.

Deli s prijatelji