Čeprav se je zima, ko spijemo največ čajev, že poslovila, velja sokove še vedno nadomeščati z zeliščnimi napitki. Ti ohlajeni in sladkani z medom prinašajo pravo osvežitev, hkrati pa lahko rešijo prenekatero zdravstveno težavo. Poglejte si nekaj takšnih, ki so najboljši za dobro prebavo.
Janežev čaj
Čaj iz janeževih semen velja za najboljšega zaveznika prebave in je najučinkovitejši pri slabosti in napihnjenosti. Polovico do eno čajno žličko sveže zdrobljenih plodov prelijte s skodelico vrele vode (150 mililitrov), pokrito pustite 10 do 15 minut in nato precedite. Sveže pripravljen čaj pijte trikrat dnevno.
Koromačev čaj
Pripravljen iz cvetov ali semen koromača pomirja razdraženo črevesje. Še posebej po praznikih, ko želite telo prečistiti, si privoščite koromačev čaj, saj odpravlja občutek lakote in pripomore k hitrejši presnovi maščob. Pripravite ga tako kot janeževega.
Ingverjev čaj
Sestavine ingverja sproščajo prebavila. Zaradi njih hrana skoznje preide brez zadrževanja, je pa ingver izjemno učinkovit tudi tedaj, ko vam je zaradi zaužite hrane slabo. V posodo nalijte liter vode. Počakajte, da zavre, in ji dodajte tri žlice naribanega ingverja. Pokrijte in na zmernem ognju kuhajte 10 minut. Čaj odstavite in pustite, da se malo ohladi. Ohlajenemu lahko dodate med in limono.
Kamilični čaj
Čaj iz cvetov kamilice pospešuje prebavo in pomirja prebavne krče. V dva decilitra vrele vode stresite dve žlički posušenih cvetov kamilice. Pokrijte, počakajte 5 minut, precedite in sladkan čaj z medom pijte po obroku.
Koprivni čaj
Iz listkov koprive skuhajte čaj, ki stimulira delovanje črevesja. Čajni napitek iz koprive se pripravlja kot poparek: dva decilitra vrele vode prelijte čez tri do štiri žličke posušenih in zmečkanih listkov, pokritje, počakajte 10 minut in precedite. Skodelico sveže pripravljenega napitka zlasti po dnevih, ko ste si privoščili malce preveč, pijte tri- do štirikrat na dan.
Regratov čaj
Iz posušene korenine regrata skuhajte čaj, ki pomaga pri čiščenju jeter ter debelega in tankega črevesja. Približno eno žlico sesekljane korenine prelijte z decilitrom in pol vrele vode in pustite 10 minut. Trikrat dnevno pred obroki spijte eno skodelico.
Rmanov čaj
Blaži želodčne krče in pomirja napihnjenost. Priporočljiv je ob prazničnih pregrehah (in že pred njimi), saj prepreči vnetja v prebavilih in spodbuja izločanje prebavnih sokov. Čaj lahko pripravimo tako iz cvetov kot tudi iz listov. V vreli vodi jih pustimo 10 do 15 minut, precedimo in dodamo žlico medu. Tako pripravljen čaj si privoščite vsaki dve uri.
Zeleni čaj
Lajša prebavo, pospešuje metabolizem in pomaga pri detoksikacije organizma.
Včasih žal pozabljamo, kako vse nam lahko pomaga narava. Naučite se prisluhniti telesu in izberite čaj, ki vam najbolj ustreza. Vendar pozor: tudi z zeliščnimi čaji ne gre pretiravati. Zlasti če niste povsem prepričani, kaj je pravi vzrok za težave s prebavo, se najprej posvetujte z zdravnikom.