Vsi vemo, da je zelena listnata zelenjava zelo zdrava. A pod to oznako se skriva veliko pridelkov, ki jim je skupno zgolj to, da so zeleni. Vsi imajo veliko klorofila, vsaka posamezna vrsta pa je bogata z drugačnimi hranljivimi snovmi, zato tudi na zdravje vpliva drugače. Ko pomislite torej na zeleno zelenjavo, naj se vaše misli ne ustavijo pri solati. Seveda je prav, da je na jedilniku vsak dan, a na njem ne sme manjkati niti česa drugega.
Ohrovt
Sodi med najbolj zdrave zelene rastline. Bogat je z vitaminom K, ki je sicer zelo redek. Poleg tega je v njem ogromno antioksidantov. Znano je, da prav ti zavirajo nastanek raka, v telesu pa opravljajo detoksikacijo in upočasnjujejo staranje. In še ena dobra lastnost: skodelica ohrovta vsebuje le 36 kalorij.
Blitva
Vsebuje idealno kombinacijo vitaminov, mineralov, fitonutrientov in dietnih vlaknin. Je tudi dober vir betakarotena, ki se v organizmu pretvori v vitamin A. Blitva je bogata še s kalijem, železom, magnezijem in vitaminom C. Vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki se v telesu spremenijo v glukozo in dajo energijo, dobri pa je tudi za živčevje. Želite še več pozitivnih učinkov? Pomaga tudi pri ohranjanju koncentracije, pri presnovi maščob, krepi kosti, spodbuja tvorjenje rdečih krvnih telesc in vsebuje le malo kalorij.
Špinača
Nedvomno povsod po svetu najbolj poznana zelena zelenjava. Ob tem gre za eno najbolj zdravih rastlin, zlasti za tiste, ki jim primanjkuje železa. Stebla in listi špinače vsebujejo veliko železa in folatov, ki pomagajo pri tvorjenju krvi in premagovanju slabokrvnosti.
Brokoli
Še ena priljubljena zelenjava v družini zelenih. Sodi med superživila, saj vsebuje ogromno antioksidantov in prehranskih vlaknin, zaradi vsebnosti kalija in magnezija pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, zaradi antioksidantov pa ščiti pred malignimi obolenji. Pri njegovi pripravi pazite le, da vsega bogastva ne boste uničili s predolgim kuhanjem. Brokoli vedno pripravljajte na pari, okusni in zdravi pa so tudi njegovi listi, ki žal prevečkrat romajo med odpadke.