»Navdušenje nad ocvrtim krompirčkom in zgražanje nad polnozrnatimi testeninami nam ni prirojeno,« trdi nutricionistka Susan B. Roberts, ki je skupaj s kolegi strokovnjaki izvedla študijo o prehranjevalnih navadah. Vprašali so se, ali je mogoče – če smo sposobni možgane prepričati, da nam je všeč nezdrava hrana –, da bi vzljubili tudi nizkokalorično in zdravo hrano.
Njihov odgovor je pritrdilen in s tem na trhla tla postavlja do zdaj splošno sprejeto miselnost, da sladkor, maščobe in slana hrana lahko človeka zasvojijo. V šest mesecev trajajoči raziskavi je sodelovalo 13 posameznikov obeh spolov s prekomerno težo. Vsi so se pol leta držali shujševalnih programov, po hujšanju pa so znanstveniki opravili pregled z magnetno resonanco, s katero so izmerili zaznavanje centrov, povezanih z učenjem, in zasvojenost. Izidi so bili jasni. Tisti, ki so se držali programa zdravega hujšanja, so bili dovzetnejši za zdravo hrano z manj kalorijami. Senzorji so po šestih mesecih novega, zdravega načina življenja zaznali občutek užitka ob zdravi hrani, odziv na nezdravo hrano pa je bil negativen.
»Povsem mogoče je, da dobi zdrava hrana prednost pred nezdravo. Za to pa ne potrebujete operacije,« pravi Robertsova, katere cilj je bil dokazati, da spremenjen način življenja lahko ljudi odvrne od nezdrave hrane, ki sicer velja za mamljivo.