V toplejših dneh prijata sveže sadje in zelenjava, super izbira je melona: je odličnega okusa, sladka in hranljiva, a kljub temu ima le malo kalorij, zato je primerna za vse, ki bi radi izgubili kilogram ali dva. A vseeno velja spomniti, da kljub nizki vsebnosti kalorij vsebuje veliko sadnih sladkorjev.
Melona se najbolj prileže dobro ohlajena
Melone, ki so v resnici iz družine bučnic, so doma v Aziji, v Evropo naj bi jih prinesli morjeplovci iz Afrike. Poznamo veliko različnih vrst, od rumene do medene – prav vse so slastne. Ko jih kupujemo, jih poduhajmo: neolupljena in ravno prav zrela melona ima tam, kjer je bil pecelj, prijeten vonj po sladkem. Če nima vonja, ni dovolj zrela, zato je brez okusa. Če je vonj (pre)močan, lupina pa mehka, je zrela preveč, zato se ji raje ognimo.
Za kožo in lase
|
Melona je zakladnica kalcija, bakra, fosforja, magnezija, železa in kalija, vsebuje tudi vitamina C in A ter folno kislino. Sestavljena je iz 90 odstotkov vode, kar je še kako dobrodošlo v vročih dnevih, ko moramo popiti več tekočine. Poleg naštetega vsebujejo karotenoide, ki veljajo za uspešne zaviralce nekaterih rakastih obolenj; nekaj študij je dokazalo, da bi utegnile biti dinje koristne pri preprečevanju raka črevesja, prostate, dojke, pljuč..
V meloni so tudi antikoagulanti in adenozin, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov v žilah, posledično je nižje tveganje za nastanek možganske kapi in infarkta, priporočajo jo ljudem z visokim tlakom. V ljudski medicini se uporablja za osvežitev in psihično umirjanje, obkladki iz njenega soka blažijo bolečino.
Melona deluje tudi rahlo odvajalno, če ste zaprti, si jo le privoščite. Je lahko prebavljiva in primerna tudi za tiste z občutljivim želodcem. Deluje tudi kot diuretik, poleg tega krepi organizem in dobro vpliva na jetra, črevesje ter kosti. Ker vsebuje veliko folne kisline, je odlična za nosečnice in doječe matere.
Varuje zdravje oči; oranžna barva tega sočnega sadeža nakazuje na obilje karotena, ki je močan antioksidant, njen okus pa ljudi deli na dve skupini: ali jo imate radi ali pa je ne marate, srednje poti skorajda ni. Najbolj se prileže dobro ohlajena, sama ali v sadnih solatah, smutijih, odlično se ujame z mehkim sirom in pršutom, postrežemo jo lahko kot hladno predjed ali posladek.