ZDRAVA HRANA

Zdravje po barvah

Objavljeno 25. avgust 2016 18.00 | Posodobljeno 25. avgust 2016 18.00 | Piše: E. B.

Antioksidanti nas na svoje dobrodejne učinkovine opozarjajo že s svojim videzom: mavrica zdravja nas obdaruje tudi v tem času, poglejte si, kako lahko v teh mesecih nagradite svoje telo!

Bogastvo flavonoidov in polifenolov. Foto Shutterstock

Le kdo ne obožuje antioksidantov, sploh ko jih najdemo v živilih, ki nam gredo še posebno v slast! Tudi poleti je takšnih nemalo, pa si poglejmo, kako lahko še dodatno poskrbimo za zdravje in brbončice.

Antioksidanti nas varujejo pred neizogibnimi prostimi radikali in morebiti usodnimi celičnimi spremembami, ki lahko povzročijo smrtonosna obolenja, zato je nujno, da so na našem jedilniku vsak dan. Poleti je izbira resnično pestra, zdrava in sveža živila lahko razvrstimo v skupine tudi po barvah in vsak dan posežemo po drugi. Denimo, če ste za črno, vijoličasto ali temno modro, so borovnice prava izbira za vas, prav nič ne boste prikrajšani, če boste segli po robidah, telo pa bo veselo tudi ribeza in sliv. Ne pozabite pokukati na zelenjavni vrt, tam si izberite rdeče zelje, slastni so tudi jajčevci in rdeča pesa! Vse našteto vsebuje anticianine, ki so znani bojevniki proti raku, vnetnim obolenjem in sladkorni bolezni. Če ste za rdeče, so paradižnik, paprika in lubenica rešitev za vas. Plodovi, bogati z likopenom, varujejo srce in odganjajo raka, pomagata pa tudi sladka jagoda, založena s flavonoidi, in malina, bogata s polifenoli.

Naj vas pritegneta tudi oranžna in rumena: svetle bučke so bogate z luteinom in karotenoidi, ki varujejo vid, pri tem ne pozabite na korenček, ki vsebuje tako beta- kot alfakaroten – in se pripravite na jesenske buče in sladki krompir, ki vas bodo dodatno obvarovali pred različnimi tegobami. Če vas mika zeleno, si privoščite artičoke, brokoli in listnato zelenjavo, ta barva namreč varuje jetra, saj odplakuje strupe iz telesa, pri tem sta zelo dejavna tudi špinača in ohrovt. Pa še nekaj namigov za izvirno pripravo. Ko vas brbončice zaprosijo za nekaj osvežilnega, si odrežite rezino lubenice in jo za izdatnejši obrok obložite s feto in potresite z baziliko ter pinjolami. Vse skupaj pokapajte z ekstradeviškim oljčnim oljem in začinite s črnim poprom. Kot predjed se odlično odreže paradižnikova solata, narezane plodove pokapajte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom, začinite z morsko soljo in črnim poprom. Dodajte mocarelo in baziliko, užitek je zagotovljen! Rdeča paprika, popečena na žaru, je lahko tudi samostojen obrok, dodamo le nekaj kapljic kakovostnega oljčnega olja in ščepec soli.

Slaščica ali pa tudi zajtrk so lahko pogrete borovnice z nekaj vode in javorjevega sirupa: slastno zmes lahko jemo kar samo, po želji jo lahko namažemo na opečen kruh. 

Deli s prijatelji