PREPROSTO

Zato so Japonke vitke

Objavljeno 11. avgust 2012 13.45 | Posodobljeno 11. avgust 2012 13.45 | Piše: M. F.

Njihova skrivnost ni skrivnost: majhni obroki, veliko zelenjave, rib, riža – in lična postrežba.

Lično postrežen pester obrok, ki ne poteši le lakote, ampak zadovolji tudi estetske čute.

Morda si tudi vi z malce zavisti priznavate, da med Japonkami skoraj ni mogoče najti debeluhinje. Stopnja debelosti med prebivalci te otoške azijske države je resnično najnižja na svetu. In če k temu dodamo še dejstvo, da je prav med pripadniki tega naroda življenjska doba najdaljša, je nevoščljivost še večja. Grda lastnost pa ni na mestu. Boljše bi bilo, če bi se poglobili v spoznavanje japonskih prehrambnih navad. Prav te so namreč zaslužne za oboje. Dobra novica: tudi sami se lahko tako prehranjujete.

Japonci jedo z očmi

Veliko dajo na lepo postrežbo, dekoracijo hrane, zato v obrokih uživajo počasi in najprej z očmi. 

Skrivnost majhnih zalogajev

Hrana je vedno postrežena ločeno v malih posodicah in nikoli na enem velikem krožniku, obrok pa je sestavljen iz raznovrstnih živil.

Riž, veliko riža

Povprečen Japonec zaužije kar šestkrat več riža kot povprečen Američan. Majhna skodelica tega žita spremlja skoraj vsak obrok, tudi zajtrk. Znano je, da je riž, seveda neoluščen, živilo, ki vsebuje obilje sestavljenih ogljikovih hidratov in zato dolgo ohranja sitost.

Brez zelenjave ne gre

Povsem običajno je, da je en obrok sestavljen iz najmanj petih različnih vrst zelenjave. Pogosto si tudi za zajtrk privoščijo iz nje pripravljeno juho ali solato.

Ribe in soja

Deset odstotkov po vsem svetu ulovljenih rib se znajde na njihovem krožniku. In če vemo, da predstavljajo le dva odstotka svetovnega prebivalstva, to pomeni, da so ribe na mizi tudi i8-krat tedensko. Posledica tega je več maščobnih kislin omega 3 v krvi Japoncev, kar je razlog za izjemno nizek odstotek obolelih za aterosklerozo. Za primerjavo povejmo, da si v Sloveniji ribe povprečno privoščimo le enkrat tedensko. Soja je prav tako pomembno živilo v njihovi prehrani, uživajo pa jo v različnih oblikah in kombinacijah.

Korak za korakom

Seveda za vitek stas in zdravo življenje ni treba povsem spremeniti prehrambnih navad in se zgledovati zgolj po japonski kuhinji. Veliko boste storili že, če boste v vsakodnevno prehrano vključili več rib, sadja, zelenjave, uživali v manjših zalogajih in jedli počasi.

Deli s prijatelji