Izraelci so v sinajskih puščavah vzdihovali in tarnali ob mislih na slastne in sočne kumare iz Egipta. Več kot 600 let pred našim štetjem so jih grizljali že Grki, v starem Rimu pa so jih že znali konzervirati npr. v slanici. V Evropi so se pojavile v renesansi in so še danes priljubljena jed. Nekateri narodi si brez prigrizka slanih, kislih ali svežih kumar sploh ne znajo predstavljati vsakodnevnega prehranjevanja in so obvezen spremljevalec različnih osvežilnih, alkoholnih in drugačnih napitkov. Kumare ponujajo bogat izbor gastronomskih užitkov, ki so plod človekove domišljije.
Kumara je enoletnica in je občutljiva za pozebo. Steblo, ki je ščetinasto, zraste tudi več metrov in je najboljše, če dobi trdno oporo. Na stebelcu so oprijemalne vitice. Listi imajo daljše peclje in so po obliki srčasti in peterokrpasti. Moški cvetovi so po štirje, ženski pa po dva, in to v zalistju. Cvetovi so lepe rumene barve, plodovi so podolgovati in vsem dobro znani. Kumare imajo značilen in svojevrsten vonj, po okusu pa so osvežujoče, trpke ali mehke, kar je odvisno od sorte. Za zdravljenje uporabljamo plodove in semena.
Po navadi jemo nezrele kumare
Tisti, ki se pritožujejo nad težjo prebavljivostjo kumar, pozabljajo, da največkrat jemo zelene kumare, saj naj bi bila kumara zares zrela komaj takrat, ko začenja rumeneti. Uživati zrele ali nezrele kumare je prepuščeno posamezniku, le da za težave v želodcu ne smemo obtoževati kumar, še posebno takrat ne, ko smo po obroku popili pijačo z ogljikovim dioksidom in se v našem drobovju začne vrenje.
Ne ožemajte kumar
Kumar ne ožemajte, saj so polne vitaminov A, B in C ter ima vrsto mineralnih soli in neko inzulinu podobno snov. Kumare odvajajo iz telesa odvečno vodo in topijo sečno kislino, zato so pomembne za tiste, ki imajo težave z ledvicami, in tiste, ki trpijo za ledvičnimi kamni ali podobno nadlogo v mehurju.
Pomagajo pri zaprtju
Pitje svežega soka se toplo priporoča kot sredstvo za čiščenje krvi, saj tako zmanjšamo zakisanost telesa. Soljen kumarični sok pa dobro vpliva na tanko črevo, kožo, ledvice in celo na pljuča. Kumarična solata pomaga pri iztrebljanju, to postane manj naporno za tiste, ki trpijo za zaprtjem. Sok ali solata se priporoča tudi tistim, ki imajo povišan sladkor.
Koristen sok
Sveže iztisnjen sok je eno najcenejših in najučinkovitejših snovi za nego kože, predvsem obraza. Sok vtremo v kožo na obrazu, vratu in rokah ter počakamo, da se posuši. Vse neprijetne snovi, ki jih izloča koža, se raztopijo, izginili pa bodo tudi ogrci in lišaji.
S takim sokom mažemo predele telesa pri tistih bolnikih, ki dolgo ležijo in dobijo preležanine. Z njim mažemo opekline in različna vnetja, ki se pojavijo na koži. Sok pridobimo tako, da zmeljemo kumare in jih iztisnemo skozi čisto krpo. Svež sok, ki ni všeč vsem, pa lahko izboljšamo z dodatkom soka iz korenja ali jabolk.
Priporoča se ga tudi v meni
Ženam, ki se približujejo času mene, se prav tako svetuje pitje kumaričnega soka, ki je dobro zdravilo tudi zoper nenadne valove krvi. S sokom si lahko zdravimo utrujene oči, saj zadostuje že, če namočimo robček v sok in ga položimo na veke. Kumarični sok, pomešan z moko, so poznale že Grkinje, ki so si gosto kašo nanesle za nekaj ur na obraz in njihova koža je potem sijala v polni lepoti. Vse pripravke iz kumar pa moramo uporabiti sveže in ne smemo delati solate za naprej, saj imajo polno vrednost le sveže pripravljene. Vraževerje pravi o kumarah, da zmanjšujejo poželenje. Olupki, ki si jih položimo na čelo, naj bi pregnali glavobol; semena, ki jih zaužijemo, pa povečujejo plodnost.