NEKOČ NA MIZAH

Žal pozabljena živila

Objavljeno 14. marec 2014 08.00 | Posodobljeno 14. marec 2014 08.00 | Piše: M. F.

So jedi, ki so sčasoma žal povsem izginile iz naše prehrane, pa so zelo zdrave.

Namesto s čokolado so se otroci včasih sladkali z rožiči, riž je skoraj popolnoma izpodrinil proso, tudi oves in rž sta vedno bolj zapostavljena. Poglejte, s čim bi se še, kakor so se naši predniki, morali večkrat pogostiti in poskrbeti tako za polne želodce kot tudi za zdravo telo.

Proso

Proso je okusno žito, blago sladkega okusa in brez glutena. Nekateri trdijo, da ima idealen delež beljakovin (15 odstotkov). Lahko ga pripravite kot riž, vendar je po mnenju zagovornikov proso veliko okusnejše. Prav tako je odlično za preprečevanje debelosti in zato idealna dietna hrana. Vsebuje namreč veliko rastlinskih vlaknin.

Oves

Ni boljšega živila za zdravljenje okužb sečnih poti, kot je oves. Vsebuje veliko beljakovin, vitaminov B ter kalcij, magnezij, natrij, silicij, železo, mangan, cink in baker. Zaradi bogate mineralne sestave  so ovseni kosmiči idealni za zniževanje holesterola in za  čiščenje organizma, saj ugodno delujejo na razvoj bakterijske flore v črevesju in s tem preprečujejo zaprtje ter varujejo pred nastankom raka na debelem črevesu. Poleg ovsenih kosmičev za zajtrk so neobdelana zrna uporabna za pripravo kaše.

Laneno seme

Izjemno bogato je z vitaminom B17, odlično pa se poda k skoraj vsem jedem. Z njim so boljša peciva, kruh, pa tudi kuhane jedi, kot so juhe in omake. Okusa in vonja jedem laneno seme ne spremeni, obogati pa jih s svojimi koristnimi sestavinami: maščobnimi kislinami omega 3, z vitaminom E, preostalimi vitamini B ter s fosforjem, magnezijem, kalijem, kalcijem, manganom in selenom.

Uživanje celega kuhanega zrna rži vsaj šestkrat tedensko pomaga ženskam v menopavzi, ki imajo težave z visokim holesterolom, visokim krvnim tlakom ter srčno-žilnimi boleznimi. Rž vsebuje izjemno malo glutena, med peko pa ga lahko dodate zlasti kruhu.

Rožiči

Nekdaj so se otroci z njimi sladkali namesto s čokolado. Vsebujejo veliko beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov ter zelo malo maščob. Rožiči so dober vir antioksidantov. Čeprav so zelo sladki, ne dvigujejo ravni krvnega sladkorja in jih lahko uživajo tudi diabetiki. So odlična rešitev za številne ljudi, predvsem otroke, ki so alergični na čokolado. V 100 gramih rožičeve moke je kar 325 miligramov kalcija. Z njo je mogoče nadomestiti kakav, primerna pa je tudi za pripravo različnih, čokoladi podobnih jedi.

Deli s prijatelji