Slastne breskve in njihove »sestrične« nektarine so v teh dneh preplavile police prodajaln in tržnic. Temu okusnemu in sočnemu sadju se le redki uprejo, če bi vedeli, kako je tudi zdravo, pa bi po njem posegali še pogosteje.
Če želite izgubiti kakšen kilogram ali dva, so breskve prava izbira. Imajo namreč izredno malo kalorij, zaradi vitamina B2 pa so odlične za oči in dober vid, mehko in elastično kožo ter vrnitev mladostnega videza.
Proti raku in boleznim srca ter ožilja
Breskve vsebujejo tudi veliko fenola z antioksidativnimi učinki, torej ščitijo celice pred prostimi radikali. Karotenoidi, ki jih breskve tudi vsebujejo, zmanjšujejo verjetnost nastanka nekaterih oblik raka. Poudariti pa je treba, da breskvina lupina vsebuje do dvakrat več fenola kot meso, zato jih le zaužijte skupaj z lupino. Pazite samo, da boste izbrali čim naravnejše in neškropljene.
Poleg tega so breskve odličen vir vitaminov A, C, E in B3 ter kalija, bakra in mangana. Ena srednje velika breskev ali nektarina pokrije do devet odstotkov dnevnih potreb po vlakninah, ponovno pa velja, da je vlaknin veliko več v lupini kot v mesu. Če želite preprečiti zaprtje in obenem zmanjšati verjetnost raka debelega črevesja, torej uživajte v neolupljenih breskvah. Živila, ki so bogata z vlakninami, lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, nadzirajo pa tudi apetit.
Imate torej še kakšen razlog, da bi se uprli breskvam?