Zdravilne snovi v pomaranči niso zgolj v njenem sočnem plodu, ampak tudi v olupku tega okusnega sadeža. Poglejte si osem razlogov, zakaj ta ne sodi v smeti.
Znižuje holesterol
Olupek pomaranče vsebuje zelo močne antioksidante flavonoide, ki lahko bistveno zmanjšajo raven holesterola. V ZDA izvedena raziskava je celo dokazala, da so antioksidanti v olupku pomaranče 20-krat močnejši od tistih v njenem soku. Da bi jih izkoristili, med pripravo soka eno do dve pomaranči v sokovnik narežite z olupkom.
Pomirja zgago
Pomarančni olupek je odlično naravno zdravilo za blaženje zgage. Številne raziskave so pokazale, da aktivne sestavine v njem pomagajo pri tej težavi. Koščke pomaranče lupine bi morali po obroku, ki je izzval zgago, grizljati med zobmi.
Pomaga prebavi
Pomarančni olupek vsebuje veliko vlaknin in tako spodbuja prebavo, nekatere sestavine v njem pa pomagajo tudi pri zdravljenju in preprečevanju prebavnih motenj.
Krepi imunski sistem
Tako kot sadež je prepoln vitamina C, ki krepi imunski sistem ter pomaga v boju s prehladom, gripo in bronhitisom.
Znižuje krvni tlak
Lupina pomaranče vsebuje snovi, ki znižujejo krvni tlak. Raziskave so pokazale, da v njej prisotni flavonoid hesperidin znatno zniža krvni tlak.
Beli zobe
Hiter in naraven način za beljenje zob omogoča uporaba pomarančnega olupka. Z notranjo stranjo tega agruma drgnite zobe, ki bi morali biti po takšni negi malce svetlejši.
Osveži prostore
Čudovit vonj pomarančnega olupka lahko uporabite za odišavljenje prostora. Narežite ga na koščke, ga stresite v posodo z vodo in jo počasi segrevajte, da bo iz nje hlapela dišeča para.
Odganja mravlje in komarje
Pomarančni olupek vsebuje kislino, ki odganja mravlje in komarje. Da bi se na naraven način zaščitili pred komarji, izpostavljene dele telesa pred odhodom v naravo natrite z olupkom pomaranče. Če imate doma mravlje, na mesta, kjer pridejo v vaš dom, postavite koščke olupka in žuželke se mu bodo izogibale.
Še opozorilo: Za uživanje so primerni le olupki pomaranč biološke vzgoje. Tudi z njimi pa ne gre pretiravati, saj lahko v večji količini zaradi vsebnosti nekaterih olj zavirajo delovanje vitamina A.