RAJE NE

Zakaj ne smete takoj po jedi prižgati cigarete

Objavljeno 29. avgust 2015 19.45 | Posodobljeno 29. avgust 2015 19.45 | Piše: M. F.

Ena takoj po obroku prižgana cigareta je škodljiva za deset pokajenih sicer.

Če jo že morate prižgati, po obroku raje malce počakajte.

Večina kadilcev takoj po jedi prižge cigareto. Prepričani so, da tako pomagajo prebavi. V resnici pa se ne zavedajo, da so že sicer izjemno škodljive cigarete prav po obroku za zdravje še bolj usodne.

Potuje hitreje

Cigaretni dim namreč tedaj znatno bolj draži črevesje in prebavni sistem. Ta je namreč po obroku v polnem teku, zato snovi iz cigarete izjemno hitro pridejo v kri, se tam vežejo na kisik, hitreje potujejo po telesu ter izzovejo cel niz zdravstvenih težav.

Številne raziskave so pokazale, da ima ena po jedi na telo enak učinek kot deset sicer pokajenih, zato bi se jim morali odpovedati zlasti tisti s prebavnimi težavami, kot je, razdražljivo črevesje.

Če že, počakajte malo

Če se cigareti resnično ne morete upreti, z njo po jedi počakajte vsaj 20 minut. Še bolje pa bi seveda bilo, če je sploh ne bi prižgali.

Deli s prijatelji