ZDRAVO

Zakaj namočiti mandlje?

Objavljeno 12. september 2013 21.00 | Posodobljeno 12. september 2013 21.00 | Piše: M. F.

Namočeni oreščki so lažje prebavljivi, mehkejši in bolj hranljivi.

Preden se z njimi okrepčate, jih namočite v vodi in olupite.

Mandlji nedvomno sodijo med zelo zdrava živila. Vsebujejo namreč številne hranljive snovi, med drugim vlaknine, vitamin E, omega tri maščobne kisline in proteine, zato so idealni prigrizek tudi za tiste, ki so na dieti. Morda pa ste opazili, da jih nekateri pred uživanjem namočijo v vodi. Zakaj je to priporočljivo?

Za večjo hranljivost

Rjava skorja mandljev vsebuje taninsko kislino, ki ima grenak okus, hkrati pa v telesu ovira sproščanje hranljivih snovi iz jedrc. Namočenim je kožo zlahka odstraniti in telo bo tako lažje izkoristilo vse snovi tega lupinastega sadeža.

Za lažjo prebavo

Namočeni in oluščeni mandlji so boljšega okusa pa tudi mehkejši ter zato lažje prebavljivi. Take lahko uživajo tudi manjši otroci ter tisti, ki imajo težave z zobmi.

Kako jih namočiti?

Peščico mandljev dodajte skodelici vode. Pokrijte jih in počakajte vsaj osem ur. Odcedite vodo ter oluščite jedrca. Če vam postopek vsak dan vzame preveč časa, jih pripravite na zalogo. Namočeni in oluščeni namreč v tesno zaprti vrečki spravljeni v hladilniku počakajo tudi teden dni.

Deli s prijatelji