Večina ljudi, ki se zdravo prehranjujejo, tega ne počne zato, da bi izgubila odvečne kilograme, ampak zaradi splošnega boljšega počutja. Na primer, nedavna raziskava, objavljena v strokovni reviji British Journal of Health Psychology, tako ugotavlja, da mladi odrasli, ki uživajo več sadja in zelenjave, bolj cvetijo od drugih, kar pomeni, da so »srečnejši, bolj pozitivni, ustvarjalni in radovedni«. In to ne velja le za mlade, ampak za ljudi vseh starosti, dodajajo pri spletni reviji health.com.
Boljše razpoloženje
Podobna študija z Nove Zelandije je preiskovala povezavo med prehranjevanjem in razpoloženjem. Skoraj 300 prostovoljcev si je tri tedne sproti zapisovalo, kaj so zaužili in kako so se počutili. Tisti, ki so uživali več sadja in zelenjave, so imeli več energije, bili bolj sproščeni in na splošno srečnejši. In ti učinki niso trajali le tisti dan, ko so pojedli več sadja in zelenjave, ampak tudi naslednji.
Druga raziskava, objavljena v strokovni reviji Social Indicators Research, ki je sledila prehranjevalnim navadam 80.000 odraslih, je pokazala, da je uživanje več obrokov sadja in zelenjave okrepilo duševno počutje, pri čemer so se najboljši rezultati pokazali pri sedmih obrokih na dan.
Krepkejši spanec
Številne študije povezujejo dober spanec z vsesplošnim izboljšanjem počutja in vedno več jih nakazuje, da pri tem še kako lahko pomaga ustrezna hrana. Tajvanski znanstveniki so tako ugotovili, da so moški in ženske, ki so imeli težave s spanjem, hitreje zaspali, spali trdneje in manj smrčali, če so za večerjo pojedli dva kivija.
Raziskovalci z univerz v Pensilvaniji in Rochestru pa so ugotovili, da je sok iz kislih češenj pravi spalni eliksir. Prostovoljci, ki so ga vsak dan spili 0,3 decilitra, so spali 25 minut dlje in trdneje od tistih, ki so dobivali placebo. Spancu koristi tudi druga zdrava hrana, kot so ribe, polnovredna žita, oreščki in zelena listnata zelenjava.
Učinkovitejša telovadba
V zadnjih letih se je pokazalo, da določene vrste zdrave hrane spodbujajo rast mišic, pospešijo okrevanje po treningu ali okrepijo vzdržljivost. Na primer, raziskava, objavljena v strokovni reviji Journal of Applied Physiology, je pokazala, da so moški športniki, ki so šest dni vsak dan spili po slabega pol litra soka iz ekološko pridelane rdeče pese, lahko prekolesarili do 16 odstotkov več od tistih, ki ga niso pili, kar naj bi bil dosežek, ki se ga ne da doseči le s treningom.
Svetleča se koža
Zdravo prehranjevanje koži resnično lahko da naravni lesk. Tako vsaj pravijo raziskovalci z britanske univerze v Nottinghamu. Ob pomoči prostovoljcev so primerjali fotografije oseb, ki pojedo veliko sadja in zelenjave, ter zagorelih ljudi. In ugotovili, da so bili tisti, ki se zdravo prehranjujejo, na splošno bolj všečni.
Druga raziskava s škotske univerze St. Andrews je ugotovila, da so bili ljudje, ki so šest tednov uživali po tri porcije sadja in zelenjave več na dan, privlačnejši od tistih, ki so ga pojedli le malo.
Hrana tudi za možgane
Sredozemska dieta že nekaj časa velja za optimalno. Temelji takšnega načina prehranjevanja so veliko zelenjave in sadja, ribe, stročnice, polnovredna žita, hladno stiskano oljčno olje, avokado, oreščki in semena, zmerne količine vina ter malo mastnega mesa, mlečnih izdelkov, predelanih žit in sladkorja. Nedavna raziskava ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje je pokazala, da pri ljudeh, ki upoštevajo sredozemsko dieto, obstaja manjše tveganje za ishemično možgansko kap.
Raziskovalci so tudi ugotovili, da imajo osebe, ki se najmanj šest let držijo tovrstne diete, za 36 odstotkov manj možnosti za razvoj možganskih okvar od tistih, ki se ne prehranjujejo na ta način. Druge raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki strogo upoštevajo sredozemsko dieto, za 28 odstotkov manj možnosti za razvoj blažjih starostnih kognitivnih sprememb in za 48 odstotkov manj možnosti, da bi se iz njih razvila alzheimerjeva bolezen.