Do nedavnega je bil ohrovt kar malce odrinjen na stran. Najpogosteje zato, ker mnogi sploh niso vedeli, kako ga pripraviti ter na kakšen način ga umestiti na svoj krožnik. Na srečo se to spreminja in ohrovt, svež v solati, dodan juham, smutijem ali kot prikuha, postaja vse bolj zastopan na jedilnikih sodobnega človeka. Poglejte si pet odgovorov, zakaj bi si z njim morali večkrat postreči tudi sami.
Zmanjšuje vnetja
Vnetni procesi v telesu so povzročitelji številnih bolezni, tudi diabetesa, bolezni srca in ožilja ter nekaterih oblik raka. Ohrovt ima izjemno protivnetno moč, saj je bogat z antioksidanti, v njem pa so prisotne tudi omega tri maščobne kisline. Tako zmanjšuje tveganja za vnetja in s tem za bolezni, ki jih ta povzročajo.
Skrbi za zdravje srca
Ohrovt je srcu izjemno prijazna hrana. Z njim bogata dieta (tako kot tudi z drugo zeleno zelenjavo) je povezana z majhno količino slabega holesterola v krvi, tako pa je manjše tudi tveganje za arteriosklerozo in torej za srčno kap.
Krepi imunski sistem
Vsa temna listnata zelenjava, torej tudi ohrovt, je bogata z antioksidanti ter vitamini A, C, K in vitaminom B6. Ti krepijo imunski sistem in pomagajo iz telesa odpravljati strupene snovi, varujejo pred oksidativnim stresom ter krepijo imunski sistem.
Telesu zagotavlja vlakna
Prehranske vlaknine so za zdravje telesa izjemno pomembne. Večina pa jih ne zaužije dovolj, kar se izraža v slabi prebavi, debelosti in kopičenju strupov v organizmu. Vlakna na drugi strani spodbujajo prebavo, pospešujejo izločanje strupov iz telesa in ohranjajo zdravje srca.
Je odličen vir hranljivih snovi
Ker je hrana sodobnega človeka pogosto zelo predelana, v njej ne primanjkuje le vlaknin, pač pa tudi drugih pomembnih hranljivih snovi. Pogostejše uživanje ohrovta lahko to znatno spremeni, saj je bogat tako z vitamini kot minerali, antioksidanti ter celo z beljakovinami. Z njim lahko torej vsaj občasno nadomestite meso, ne da bi telo oškodovali za ključne elemente uravnotežene prehrane.
Vključite zato v svojo prehrano ohrovt. Velja za resnično superživilo, ki je hkrati dostopno, okusno in zdravo. Najboljše pa je, da odlično uspeva tudi v našem podnebju in zato dolgi prevozi z njive na miza, med katerimi se iz zelenjave izgubljajo hranljive snovi, niso potrebni.