ZDRAVE ZAČIMBE

Začimbe za dobro delovanje možganov

Objavljeno 08. januar 2015 08.00 | Posodobljeno 08. januar 2015 08.00 | Piše: M. F.

Cimet poveča dotok kisika v možgane, origano vsebuje več antioksidantov kot borovnice, žajbelj pa krepi koncentracijo.

Hiter način življenja, stres, tudi leta kvarno vplivajo na delovanje naših možganov in zlasti na spomin. Pomagajo pa jim lahko nekatere začimbe. Ker so bogate z antioksidanti, spodbujajo delovanje malih sivih celic ter krepijo tako koncentracijo kot spomin in ker so okusne ter cenovno dostopne, bi bila škodo, če njihovih učinkov ne bi izkoristili. Oglejte si nekaj takih.

Kurkuma

Začimba, ki je ključni zaveznik zdravih možganskih celic. Antioksidanti v njej spodbudijo njihovo delovanje, zlasti tistih, ki imajo pomembno nalogo pri okrevanju možganov po boleznih, tudi po možganski kapi. Ta začimba prav tako preprečuje nalaganje oblog v krvnih žilah in tako omogoča boljši pretok krvi po vsem telesu, seveda tudi v možgane.

Cimet

Ob tem, da poveča dotok kisika v možgane, zmanjšuje tudi količino sladkorja v krvi. Začimba je bogata z vitamini B-kompleksa, ki izboljšujejo delovanje možganskih celic. Raziskave so pokazale, da že sam vonj cimeta pripomore k boljšim rezultatom na testih koncentracije, spomina in sposobnosti hitrih mentalnih odzivov.

Bazilika

Premaguje mentalno izčrpanost, izboljšuje koncentracijo in spomin ter odpravlja negativne posledice stresa. Ob tem zmanjšuj tveganje za nastanek kognitivnih težav.

Žajbelj

Dišavnica, ki podobno kot cimet zlasti pri starejših izboljšuje koncentracijo. Žajbelj spodbuja nastajanje acetilholina, prenašalca živčnih dražljajev, ki je povezan z boljšim spominom in pozornostjo.

Ingver

Učinkovito zavira vnetne procese v organizmu, ki lahko zmanjšajo sposobnost možganov za predelavo informaciji. Ta začimba izboljšuje možganske funkcije in zavira staranje možganov. Tajska raziskava, v kateri so sodelovale ženske, stare od 50 do 60 let, in so pol leta redno jemale ingver, je razkrila, da so se njihove kognitivne funkcije in spomin znatno izboljšali v primerjavi s tistimi, ki ingverja niso vključile v vsakodnevno prehrano.
 

Deli s prijatelji