O hrani obstaja nešteto priporočil in nasvetov, ki so jim verjele že naše babice in ki jim verjamemo tudi v sodobnem času. Znanost pa je odkrila, da gre pri nekaterih zgolj za verovanja, ki z resnico nimajo kaj dosti skupnega. Katera so najzmotnejša prepričanja?
Posneto ima veliko manj maščobe kot polnomastno
Čeprav se vam zdi, da je mleko, ki se ponaša z oznako »le dva odstotka maščobe« veliko manj mastno kot neposneto, je resnica malce drugačna: polnomastni beli napitek vsebuje tri odstotke maščobe, torej je razlika komaj opazna.
Jajca, ki imajo temnejšo lupino, so bolj zdrava
Barva jajčne lupine nima nikakršne povezave s hranilno vrednostjo vsebine. Raziskave so pokazale, da imajo tiste s temnejšo lupino prav takšno, kot tista s svetlejšo. Če želite kar najbolj hranljiva jajca, jih skušajte kupiti na vasi, kjer so se kokoške pasle na prostem.
Sveže sadje in zelenjava sta vedno boljša od zmrznjenih
To drži zgolj takrat, kadar uživate v pravkar obranih sadežih ali povrtninah. Če jih kupujete zunaj sezone to pomeni, da niso zrasli kje blizu, ampak so prepotovali dolgo pot, preden so prispeli na prodajne police. Med potjo pa se je izgubil večji del koristnih sestavin. V tem primeru so zmrznjena živila bogatejša z vitamini in minerali, saj jih proizvajalci takoj po trgatvi globoko zamrznejo. V vsakem primeru pa sta zamrznjena sadje in zelenjava boljša od konzerviranih, saj slednji vsebujejo veliko sladkorja in konzervansov.
Solate so vedno lažji obrok
Če si jih privoščite v restavraciji s hitro prehrano, so obogatene s težkimi in kaloričnimi prelivi. Denimo: običajen hamburger vsebuje 250 kalorij in 9 gramov maščobe, piščančja solata pa 380 kalorij in 23 gramov maščobe (nekatere celo 500 in več kot 35 gramov maščobe).
Keksi, sladoledi, mlečni izdelki in druga živila z manj maščobe in brez sladkorja so vedno boljši izbor od običajnih
Namesto da si privoščite živila z manj maščobe, raje posezite po običajnih, a v zmerni količini: dlje boste siti in manjša možnost bo, da bi vas napadla volčja lakota. Tisti, ki prisegajo na živila z manj sladkorja in maščobami, namreč z njimi radi pretiravajo. V dobri veri, da je bolj zdrava, si je privoščijo preveč, pozabljajo pa, da ima tudi takšna hrana dokaj visoko kalorično vrednost.
Margarina je boljša od masla
Margarine vsebujejo transmaščobne kisline, ki povečujejo količino slabega holesterola, pa tudi znižujejo raven dobrega. Pol žlice masla vsebuje 45 kalorij in ne vsebuje transmaščobnih kislin. Podobno količino kalorij ima tudi margarina, a gre za tehnološko predelano maščobo, ki je izgubila večino dobrih sestavin in je za organizem slaba.