KORENJE ZA ZDRAVJE

Za zdrave oči in lepo kožo

Objavljeno 23. november 2017 18.00 | Posodobljeno 23. november 2017 18.00 | Piše: U. S.

Korenje spada med najbolj priljubljene vrste zelenjave, je tudi eno najbogatejših naravnih virov betakarotena, ker krepi odpornost, si ga večkrat privoščimo.

Redno uživanje betakarotena blaži kratkovidnost, zlasti pri otrocih. Foto: Guliver/Thinkstock

Mnogo blagodati daje uživanje korenja našemu telesu, obnavlja poškodovane celice, skrbi za zdravo (in lepšo) kožo, ohranja vid, nadzoruje krvni tlak... Večina pozna in uporablja oranžni koren pa morda še rumenega, za juho, obstajata pa še roza in rdeč, vrst je več kot sto.

Korenje je nizkokalorično, bogato z betakarotenom, o čemer priča že njegova oranžna barva. Vsebuje še vitamine K, C, E, B1, B2, B3, B6, folno kislino, fosfor, kalij, kalcij, železo, cink in mangan. V korenju je kar 400 odstotkov dnevnega priporočenega odmerka betakarotena, ki krepi odpornost in varuje pred okužbami ter rakom (zlasti debelega črevesja, pljuč in prostate). Ljudsko zdravilstvo svetuje uživanje korenja pri težavah s prebavo, zlasti drisko, uspešno naj bi preganjalo tudi črevesne zajedavce. Priporoča se še pri slabosti organizma, slabokrvnosti, rahitisu ter skorbutu pa seveda za zdrav in dober vid ter zdrave zobe. Grizljanje surovega korenja odstranjuje ostanke hrane z zob.

Zelenjava oranžne barve varuje pred srčno-žilnimi boleznimi.

Redno uživanje betakarotena niža tveganje razvoja glavkoma in katarakta, pomaga pri ohranjanju ter krepitvi zdravja oči ter blaži kratkovidnost, zlasti pri otrocih. Dokazano je, da zelenjava (temno) oranžne barve, zlasti korenje, varuje pred nastankom srčno-žilnih obolenj, niža slab holesterol ter dviga nivo dobrega. Redno uživanje korenja naj bi za kar 40 odstotkov zmanjšalo možnost možganske kapi. Ker hkrati še čisti organizem, skrbi tudi za boljši videz kože.

Nekateri svetujejo, da je korenje najbolje jesti surovo, drugi priporočajo kuhanega, da bi se najbolje izkoristilo vsebovane vitamine. No, v nobenem primeru ne boste ravnali narobe, betakaroteni se s kuhanjem namreč ne uničijo. Zaradi svoje arome je primeren tako za slane kot sladke jedi. Korenje lahko dušite, kuhate, pečete, iz njega pripravite solato, omako, juho, tudi sladice in sok. Poskrbite za zdrav prigrizek (tudi za otroke): korenje narežite na paličice, če postrežete poleg še kakšno pomako, ste dobili super predjed. Korenje naj bo čvrsto, ko ga kupujete, če imate možnost, kupite ekološko pridelanega, da ne bo iz zemlje poleg rudnin potegnilo še snovi, ki ne spadajo na krožnik in v usta. 

Deli s prijatelji