POLETJE

Za 
vroče 
dni je 
boljši 
čili kakor 
pivo

Objavljeno 09. julij 2013 21.00 | Posodobljeno 09. julij 2013 21.00 | Piše: S. I.

Sladoled in pivo nas ne ohladita. Najboljša sta surovo sadje in zelenjava, ki vsebujeta veliko vode.

V vročih poletnih dneh se še kako prileže osvežujoč sladoled ali hladno pivce. Pa nas to tudi ohladi? V resnici sploh ne – še več, lahko nas še bolj segreje. Če se hočemo malce ohladiti, je bolje izbrati kaj pikantnega. Da, kakšen čili je vsekakor bolj osvežujoč kakor sladoled.

Pri ameriški reviji Time so za nasvet, katera hrana nam dvigne telesno temperaturo in katera jo zniža, povprašali profesorja in nutricionista Barryja Swansona z washingtonske državne univerze. »Pri hladni hrani samodejno pomislimo na to, da nas bo ohladila. To je pogosto res, a pikantna hrana ima enak učinek. Močne začimbe in hladni prigrizki delujejo na različne načine,« pravi prof. Swanson.

Hrana, ki ogreje

Maščobe, ki se skrivajo v sladoledu, poskrbijo za povišanje telesne temperature. »Hrana, ki vsebuje več maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, povzroči, da telesna temperatura med prebavljanjem nekoliko naraste. Temperaturna razlika nam sicer da občutek osvežitve, a ko telo začne predelovati takšno hrano, nam postane topleje. Maščoba je še posebno znana po tem, da se počasneje premika skozi prebavni trakt, s čimer se za njeno prebavo porabi več energije. In telo se ogreje,« opozarja Barry Swanson.

imageRjavi riž in druge polnozrnate žitarice so zaradi visoke vsebnosti vlaknin sicer koristni za prebavo, vendar jih telo prebavlja dlje, zaradi česar se dvigne telesna temperatura. »Vsi izdelki z veliko vsebnostjo kompleksnih ogljikovih hidratov in predelana hrana, kot so proizvodi iz riža ali kosmičev, nas lahko bolj ogrejejo kakor ohladijo.«

Pivo, tako priljubljena osvežitev (skoraj) vseh ljudi na svetu, prav tako ni najboljša rešitev za vroče dni. Zaradi alkohola, ki povzroča širjenje kožnih žil, se telesna temperatura sicer zniža, nevarno pa je, ker lahko tudi dehidriramo, saj alkohol deluje kot diuretik in spodbuja izločanje urina, torej nam je lahko zaradi piva na koncu še bolj vroče.

Hrana, ki hladi

Več vode vsebuje hrana, bolj nas bo ohladila. Lubenica je odličen primer sadja, ki vsebuje zelo veliko vode, s čimer se bo naša prebava nekoliko upočasnila, naše telo pa se bo manj segrevalo.

Priporočljiva je tudi listnata zelenjava. »Večina surovega sadja in zelenjave vsebuje od 80 do 95 odstotkov vode, zaradi česar je lažje prebavljiva in gre hitro skozi prebavni trakt, s tem pa nas tudi ohlaja,« pravi prof. Swanson. Lahko prebavljiva hrana pomeni manj porabljene energije in manj toplote. Pikantna pa pogosto spodbuja potenje, s čimer se telo hladi. Čili paprike so redno na jedilnem listu v državah ob ekvatorju in v vročih krajih, saj jih imajo za hladilno hrano prav zaradi tega, ker spodbujajo znojenje. Z izhlapevanjem vode na površini kože se ohlajena kri vrne v jedro telesa in preprečuje naraščanje njegove temperature. 

Deli s prijatelji