Z zdravstvenega stališča je lahko sendvič hranljiv zalogaj ali prehranska katastrofa. Kako bo na telo vplival, je seveda odvisno od njegovih sestavin. Poglejte, katere so poleg polnozrnatega ali črnega kruha, manj mastnega purana, piščančjih prsi ali ribjega fileta najboljše.
Avokado
Tropsko sadje, bogato z nenasičenimi maščobami. Te v krvi nižajo količino slabega (LDL) in povečajo količino dobrega (HDL) holesterola. Poleg tega je avokado bogat z antioksidanti, ki upočasnjujejo staranje, vsebuje vlakna in kar 10 različnih vitaminov in mineralov. Z njim boste lažje odstranili na trebuhu nakopičene maščobe, v kombinaciji z zelenjavo pa boste absorpcijo vitaminov in antioksidantov povečali kar za 13-krat.
Humus
Gre za vzhodnjaški namaz iz pretlačene kuhane čičerke (humus po arabsko tudi pomeni čičerka), česna, peteršilja in olivnega olja. Ponaša se z nizko kalorično vrednost in obilico vlaknin. Ob tem je bogat z beljakovinami, minerali in antioksidanti in velja za najbolj zdravi namaz na svetu. Uporabite ga namesto majoneze.
Bazilika
Ti dišeči aromatični listi imajo močan protibakterijski učinek in varujejo pred vnetnimi procesi, ki so najpogostejši krivci za prezgodnje staranje in številne kronične bolezni.
Rdeča čebula
Telo ščiti pred vnetji, pomaga pri zaščiti pred boleznimi srca, ohranja zdravje krvnih žil in zmanjšuje količino slabega holesterola v krvi. Njene naravne sestavine krepijo imunski sistem, uravnavajo količino krvnega sladkorja in ščitijo pred kroničnimi boleznimi, tudi pred rakom.
Svojo malico oplemenitite z omenjenimi sestavinami in nedvomno bo sendvič ne le dober, ampak tudi zdrav vmesni obrok.