POMOČ

Z dieto proti gripi in prehladu

Objavljeno 16. januar 2013 08.00 | Posodobljeno 16. januar 2013 08.00 | Piše: M. F.

Uživajte vitamine A, C in E.

Ko vas pestita zamašen nos in vročina, si privoščite kuhano vino, a le skodelico na dan.

Prehlad in gripa sta virusni okužbi, ki napadata tako staro kot mlado. Najpogostejši simptomi so vsem dobro znani: kašelj, glavobol, zamašen nos, utrujenost, pri gripi pa še bolečine v mišicah in povišana telesna temperatura. Dobra novica je, da se jima lahko izognete ali ju premagate s primerno prehrano. Nutricionisti svetujejo čim več živil, bogatih z vitamini C, A in E. Od vseh vrst sadja imajo vitamina C največ pomaranče, kiviji, mandarine in limone.

Tudi kuhano vino je zdravilo

Odličen vir vitamina A so korenje in buče, z vitaminom E so prepolni orehi, lešniki in mandlji. Kje je vitamin C, smo omenili, vendar je treba vedeti, da se ta ob stiku s kovino uniči, prav tako pa tudi na previsoki temperaturi. Ko limono dodate čaju, njegova temperatura ne sme presegati 35 stopinj Celzija.

Dobro zdravilo proti prehladu je črno kuhano vino, a le skodelica na dan. Vino je bogato s polifenoli, ki imajo protivirusni učinek in tako pospešijo okrevanje.

Izogibajte se mleku

V boju z virusnimi obolenji je odličen tudi cink, saj preprečuje vnetja. Zato si privoščite kar največ živil s tem elementom. Njegovi naravni viri so pivski kvas, bučna semena, grah, brokoli in zelje. Priporočen dnevni odmerek za odrasle znaša 15 miligramov. Med prehladom se izogibajte mleku in drugim mlečnim izdelkom, saj spodbujajo tvorjenje sluzi, ki otežuje dihanje. Če brez njih ne morete, pijte jogurte s probiotičnimi kulturami. Na seznamu neprimernih živil med prebolevanjem virusnih okužb so tudi slaščice, ker zaradi sladkorja povišujejo temperaturo. Namesto z njimi se sladkajte z medom.

Živila, ki ubijajo viruse in bakterije

Česen: Zaradi alicina uničuje viruse, ki izzovejo gripo ali prehlad, najboljši je svež. Preden z njim oplemenitite jedi, naj narezan počaka vsaj pol ure.

Piščančja juha: Piščančje meso vsebuje aminokislino cistein, ki se med kuhanjem sprošča in lajša dihanje. Para, ki jo vdihavamo med tem, ko uživamo v topli juhi, je učinkovitejša od inhalacije, njen učinek pa bo še boljši, če boste juhi dodali česen ali poper.

Ingver: Začimba, ki zdravi kašelj in spodbuja čiščenje sluzi. Iz njega si izdelajte sirup: v dva decilitra vode stresite dve žlički sveže nasekljanega ingverja, kuhajte na počasnem ognju 30 minut, v ohlajeno tekočino dodajte dve žlički medu in si dnevno privoščite žličko sirupa.

Deli s prijatelji