Poznamo več vrst čebule, ki se razlikujejo po barvi in obliki, vse pa imajo približno enake zdravilne lastnosti. Čeprav danes sadimo predvsem čebulčke, ki so bili pridelani na Nizozemskem, tako kot še mnogo drugih semen, imamo tudi avtohtone vrste naših lukov, kot so : ptujski, gribeljski ali belokranjski luk itd. Čebula je zadovoljna v skromni prsti in ne prenese sveže gnojene zemlje. V cvet gre od junija, ko zeleni listi, ki so vsi votli, začenjajo veneti, je čas za spravilo.
Mladi so primerni za uživanje in jih jemo kot dodatek ali začimbo. Prvotna domovina čebule naj bi bila Indija in od tam se je čez južne dežele razširila v Evropo že v zgodnjem srednjem veku. Danes pa uspeva povsod in brez nje si ni mogoče predstavljati nobene moderne ali stare kuhinje.
- Najstarejši zapisi o njej so napisani v klinopisu in pravijo, da bo tisti, ki bo v jeseni jedel obilo čebule, imel mir pred prebavnimi težavami do naslednje pomladi.
- S kuhanjem izgubi nekaj močnih vonjev in dražečih okusov. Surova poleg drugih zdravilnih snovi vsebuje kar veliko pomembnih vitaminov.
- Povzroča boljšo prekrvavljenost in boljše delovanje sluznic v našem telesu, pospešeno čisti kri, žene na vodo, krepi živce, pospešuje prebavljanje, razkužuje in deluje proti krčem, odganja vetrove ter napenjanje itd.
- Uživanje sveže čebule krepi srčno mišico in celo vrača spolno moč, kadar je bila ta okrnjena kot posledica bolezni. Iz ljudskega zdravilstva se je ohranila vrsta receptov, ki nam lahko pomagajo rešiti precej težav, s katerimi se srečuje tudi sodobni človek in ki so velikokrat posledica napačne prehrane.
- Drobno narezano čebulo se prevre v mleku, kašasto zmes se uživa, s čimer pozdravimo trebušne krče in morebitne krvavitve iz želodca. Pol čebule narežemo in pojemo s kruhom, tako pozdravimo zgago in napenjanje. Razredčen čebulni sok, vsaj tri žličke na dan, zelo pomaga pri oteklih nogah, stopalih in rokah.
- Tri do pet žličk soka, pomešanega z medom, je zdravilo za slabe živce. Pozdravil bo tudi suh kašelj in očistil dihalne poti. Nekaj rezin se zaveže okoli vratu in na tilnik, tako bomo hitreje pozdravili gripozna obolenja. Surova čebula, ki jo jemo, pa pomaga pri krčih, ki jih povzroči histerija, zdravi pa tudi skorbut in odganja gliste.
- Pri tistih, ki težko odvajajo vodo, pomaga, če damo na mehur razrezano, segreto čebulo, ki smo jo zavili v čisto krpo, postopek ponovimo večkrat na dan.
- Popečeno polagamo na čire in zanohtnice, ki se gnojijo, to večkrat ponovimo. S sokom surove čebule, ki ga vtiramo v kožo, bomo pozdravili lišaje, prhljaj in okrepili rast las.
- Prepražimo jo na masti in takšno zmes položimo še toplo na prsni koš in tudi na hrbet ter temeljito vtremo v kožo. Tako zmehčamo sluzi, ki se nabirajo, in zdravimo pljučnico. Postopek ponovimo vsako uro, tako bomo pozdravili tudi vnetje rebrne mrene.
- Kurja očesa in otiščance bomo pozdravili (odstranili), če v kisu skuhamo narezano čebulo in s tem obložimo prizadeta mesta, postopek večkrat ponovimo.
- Pike žuželk pozdravimo, če na kožo nakapljamo svež sok čebule. Revmatične bolečine v nogah in rokah pozdravimo tako, da jih večkrat na dan premažemo s svežim sokom te vrtnine.
- Različne vrste ran, čirov bomo pozdravili tako, da skuhamo narezano čebulo in jabolčni kis, temu dodamo malo medu in dobili smo odlično mazilo za rane.
- Svež sok se premeša s tekočim medom, to je zdravilo, ki se ga večkrat kapne v oko, predvsem pri začetni sivi mreni.
- Ko razsaja gripa, si pomagamo tako, da zrežemo dve čebuli in ju namočimo v žganje, in preden gremo od doma, popijemo šilce. Krvavitev iz nosu ustavimo tako, da prerežemo čebulo in eno polovico položimo na tilnik, drugo pa si damo pred nos in močno vdihavamo.
- Tisti, ki imajo krhke nohte, naj si jih večkrat natrejo s svežim sokom čebule. Žene, ki trpijo za vnetjem nožnice, jajčnikov ali maternice, pa si v nožnico vstavijo tampon, ki ga naredijo iz nastrgane čebule, ki jo zavijejo v gazo in pustijo učinkovati nekaj ur, potem se postopek ponovi in zelo kmalu se stanje opazno izboljša.