NE LE KALCIJ

Vse za močne kosti

Objavljeno 19. maj 2013 11.50 | Posodobljeno 19. maj 2013 11.51 | Piše: M. F.

Živila, bogata z magnezijem, kot so črna čokolada, oves in lupinasti plodovi, so za zdravje kosti in njihovo gostoto enako pomembni kot kalcij.

Poleg mleka so za močne kosti zaslužni tudi lupinasti plodovi.

Staršem se je dolgo svetovalo, naj svojim otrokom s prehrano zagotovijo dovolj kalcija, da bodo imeli močne kosti. Znano je, da so glavni viri tega elementa mleko in mlečni izdelki. A prav tako kot ti so za trdnost in primerno gostoto kosti pomembni bučna semena, črna čokolada, losos, mandlji, pistacije in drugi lupinasti plodovi.

Magnezij ob kalciju

Znanstveniki iz zdravstvene šole Baylor v ZDA so analizirali vpliv živil na gostoto kosti pri otrocih ter ugotovili, da je magnezij v enaki meri kot kalcij pomemben za izgradnjo zdravega okostja. Da je ta element ključen za zdravo okostje odraslih, je že dolgo znano, prvič pa so znanstveniki dokazali, da je nepogrešljiv tudi za zdrave kosti otrok.

»Zabloda, da je za pravilen razvoj okostja pomemben samo kalcij, je torej ovržena. Zanj je zaslužnih več elementov, magnezij pa se po pomembnosti lahko postavi ob bok kalciju,« je povedal vodja raziskave, dr. Steven Abrams.

Hrana z največ magnezija

In kje se skriva magnezij? Največ ga je v bučnih semenih, črni čokoladi, ovsu, mandljih, indijskih oreščkih, pistacijah, jogurtu, leči, bananah, mastnih ribah in zeleni zelenjavi.

Deli s prijatelji