OBVEZNA SESTAVINA

Vse blagodejnosti vlaknin

Objavljeno 03. maj 2014 09.00 | Posodobljeno 03. maj 2014 09.00 | Piše: M. F.

Z vlakninami bogata hrana ima številne pozitivne učinke na zdravje.

Pri ljudeh, ki jedo več z vlakninami bogate hrane, je manjša verjetnost srčnih bolezni.

Čeprav se dejstva, da so z vlakninami bogata živila zdrava, zavedajo vsi, jih veliko ljudi preredko vključuje v svojo prehrano. Če ste med njimi tudi vi, boste morda svoje navade spremenili, ko boste spoznali vse njihove prednosti.

Znižujejo holesterol

Povišana raven slabega holesterola je danes razširjena težava, najboljša naravna zaščita pred njo pa je uživanje z vlakninami bogate hrane, kar so dokazale številne raziskave. Jejte zato več stročnic, sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov.

Zmanjšujejo verjetnost srčnih obolenj

Obsežna ameriška raziskava je dokazala, da je pri ljudeh, ki jedo več hrane, polne vlaknin, manjša možnost za številne srčne bolezni, tudi za srčno kap.

Znižujejo sladkor v krvi

Tudi visoka raven sladkorja v krvi je pogosta težava sodobnega sveta. Ljudje se z njo spopadajo z različnimi zdravili, lahko pa ji ubežite na naraven način: vsak dan zaužijte veliko sadja, zelenjave in drugih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin. Ta namreč blagodejno vplivajo na raven inzulina v krvi.

Preprečujejo zaprtje

Če vas muči zaprtje, obvezno v svojo prehrano vključite živila, ki vsebujejo veliko vlaknin. Sprva vas bo res morda mučila napihnjenost, a na dolgi rok je to nedvomno idealna rešitev.

Preprečujejo debelost

Hrana z veliko vlakninami dlje ohranja sitost in s tem preprečuje prenajedanje ter tako pomaga ohranjati vitko linijo.

In kje je veliko vlaknin?

V žitih: v polnozrnatih žitnih izdelkih, žitih, kot so ječmen, koruza in rjavi riž,  v polnozrnatih testeninah, v polnozrnatih kosmičih.

V sadju: v suhem sadju, v jagodičevju, v pomarančah, jabolkih, hruškah.

V zelenjavi: v brokoliju, špinači, blitvi, artičokah, korenju, zelju, grahu, čičerki, leči, oreščkih in semenih.

Deli s prijatelji