OKUSNO IN ZDRAVO

Vroča čokolada kot zdravilo

Objavljeno 06. december 2014 08.00 | Posodobljeno 06. december 2014 08.06 | Piše: M. F.

Priljubljeni napitek razvaja s čudovitim okusom, hkrati pa varuje pred prehladom in ublaži kašelj.

S pravimi začimbami lahko okusen napitek spremenite v učinkovito zdravilo.

Poleg izjemnega okusa, ki se mu le redki lahko uprejo, in pregovorno afrodizičnega učinka ima ta napitek lahko tudi zdravilne lastnosti. Z dodatkom skrivnih sestavin namreč prepreči prehlad in ublaži kašelj.

S čim ga oplemenititi?

  • Da bi z vročo čokolado ublažili kašelj, ji dodajte kanček ruma ali konjaka. Seveda tako čokolado ponudite zgolj odraslim.
  • Če se želite obvarovati pred prehladom, ji dodajte ščepec pekoče paprike. Vsebuje namreč kapsaicin. Ker ta izboljša prekrvavitev, je odličen borec proti prehladu, saj pospeši izločanje povzročiteljev iz telesa prek sluznic dihalnih poti.
  • Zdravilne učinke vroče čokolade lahko okrepite tudi s cimetom, z ingverjem ali zrni rdečega popra, ki učinkovito varujejo imunski sistem.

Še nekaj namigov

  • Vroči čokoladi dodajte ščepec soli. Tako bo njen okus še bolj izrazit.
  • Prav posebno aromo ji zagotovijo tudi klinčki v prahu, muškatni oreh, kardamom ali vanilja.
  • Namesto s sladkorjem jo sladite s stevijo, z medom ali javorjevim sirupom.
  • Da bi se bolj zgostila, ji med kuhanjem dodajte malce praha za čokoladni puding ali jedilnega škroba.

In uživajte v zimskem napitku, ki je veliko več kot vroč posladek.

Deli s prijatelji