OSVEŽITEV

Vitamini so tudi v sladoledu

Objavljeno 30. junij 2012 13.45 | Posodobljeno 30. junij 2012 13.45 | Piše: M. F.

Sladoled je idealna poletna sladica, saj ohladi, vsebuje pa tudi vitamine in antioksidante.

Zapeljiv, okusen, osvežujoč in še najboljše: tudi zdrav!

Sladoled je priljubljena poletna slaščica, napredek v njegovi izdelavi pa vsem sladkosnednežem, ki se mu ne morejo upreti, ponuja nešteto vrst in okusov. Nekateri se mu v želji po vitki liniji sicer raje izognejo, nutricionisti pa pravijo, da je sladoled dobro jesti. Ne zgolj za razvajanje brbončic in hlajenje v vročih dneh, ampak tudi iz povsem zdravstvenih razlogov.

Bogat je s kalcijem

Odrasla oseba dnevno potrebuje približno 1000 mg kalcija, nosečnice in otroci še več. Ker sta osnovna sestavina sladoleda mleko ali smetana, je ta slaščica bogata z omenjenim mineralom, poleg tega pa vsebuje tudi vitamin A in kompleks vitaminov B.

Vitamini in antioksidanti v kepici

Sadni sladoled je pripravljen iz zmrznjenega ali svežega sadja, zato vsebuje veliko vitaminov, tisti z okusom kave ali čokolade (če mu seveda ni dodana zgolj aroma) pa telesu zagotavlja veliko polifenolov, ki varujejo srce.

Pomaga vzdrževati telesno maso

Zaradi obilice sladkorja in mlečne maščobe ga imajo številni za sovražnika vitke linije, a raziskave dokazujejo, da kalcij zmanjšuje njegovo energijsko vrednost, ki znaša od 250 do 300 kalorij na 100 gramov. Manj kot druge slaščice, torej. Seveda se gre izogibati velikim sladolednim kupam z najrazličnejšimi dodatki, kepico ali dve pa si lahko privoščite povsem brez slabe vesti.
 

Deli s prijatelji