RDEČE

Višnje proti artritisu in za boljši spanec

Objavljeno 19. julij 2013 09.00 | Posodobljeno 19. julij 2013 09.00 | Piše: M. F.

Vsakodnevno uživanje soka višenj občutno zmanjša težave z nespečnostjo in varuje pred vnetnimi procesi.

Res jih imamo raje v obliki marmelade, a najkoristnejše so sveže višnje.

Višnje so zakladnica antioksidantov in že »skodelica na dan prežene zdravnika«, trdijo znanstveniki z univerze Michigan. Ti so odkrili, da med drugim vsebujejo obilico melatonina, hormona, ki uravnava notranjo telesno uro in ritem spanja. Da vsakodnevno uživanje višnjevega soka občutno zmanjša težave z nespečnostjo, sta pokazali tudi raziskavi univerz Pennsylvania in Rochester.

Sok zavira vnetja in blaži artritis

Antioksidanti iz višenj v telesu zmanjšujejo količine dušikovega oksida, kemične spojine, ki je odgovorna za razvoj osteoartritisa in revmatoidnega artritisa. Raziskava univerze v Bostonu je potrdila, da lahko vsakodnevno pitje soka ali jemanje ekstrakta višnje kot dodatka prehrani za 35 odstotkov zmanjša verjetnost protina. Poleg tega te sorodnice slajših češenj zavirajo delovanje C-reaktivnega proteina, ki povzroča različna vnetja v telesu.

Znižujejo količino sladkorja v krvi

Antioksidant antocianin, ki višnjam zagotavlja značilno rdečo barvo, lahko količino inzulina v telesu poveča za 50 odstotkov in tako na povsem naraven način zniža količino sladkorja v krvi. To je koristno za bolnike z diabetesom, ki lahko te sadeže uživajo povsem brez skrbi.

Ščitijo srce

Višnje so naravno sredstvo za zniževanje holesterola. Zlasti so učinkovite pri posameznikih z metaboličnim oziroma presnovnim sindromom in pri tistih s povišanim krvnim tlakom. Znanstveniki z univerze Boston so dokazali tudi, da povečujejo koncentracijo, izboljšujejo ravnotežje in koordinacijo telesa ter stimulirajo motorične funkcije.

Zmanjšujejo verjetnost raka na debelem črevesju

Dietna vlakna, ki jih višnje vsebujejo, zmanjšujejo verjetnost raka na debelem črevesju. Lajšajo namreč prebavo in zavirajo delovanje prostih radikalov v prebavilih.

Izboljšujejo spomin

Kot že povedano, so višnje odličen izvor antocianina, antioksidanta, ki spodbuja delovanje možganov in izboljšuje sposobnosti pomnjenja.

Zaradi kiselkastega okusa običajno iz višenj pripravljamo kompote, marmelade in različna peciva, najučinkovitejše pa so seveda sveže ali v obliki sveže pripravljenega soka.

Deli s prijatelji