Česen je ena najmočnejših in najbolj zdravih rastlin in se zaradi zdravilnih učinkovin že dolgo uporablja v vlogi in tudi zdravila. Je naravni antibiotik, ščiti pred virusi, skrbi za zdravo srce in ožilje ter varuje pred nekaterimi oblikami raka. V njem je veliko aktivnih kemičnih spojin in antioksidantov, ki zagotavljajo zdravje celotnega organizma. Najmočnejša je snov alicin, ki deluje protiglivično in protibakterijsko. Da bi izkoristili vse pozitivne učinke česna, ga je treba pravilno uživati.
- Preden surovega dodate jedem, ga nekoliko zmečkajte ali sesekljajte. Počakajte vsaj 10 minut, da se sproži kemična reakcija, v kateri nastane alicin.
- Vsak dan bi morali zaužiti vsaj tri stroke česna.
- Najboljši je surov.
- Če ga termično obdelujete, naj bo segrevanje kratko in naj ne traja dlje kot 10 minut.
Vonj naj ne bo ovira
Mnogi se česnu izogibajo zaradi močnega vonja. Ta je posledica spojin, ki vsebujejo žveplo. Težave z značilnim zadahom lahko rešite tako, da po obroku s česnom zaužijete steblo peteršilja, popijete malo mleka, pogrizete nekaj kavnih zrn ali semen koromača.