BREZ MESA

Vegetarijanska živila za gradnjo mišic

Objavljeno 17. avgust 2015 11.00 | Posodobljeno 17. avgust 2015 11.00 | Piše: M. F.

Niso samo ribe in meso bogati z beljakovinami.

Stročnice, zlasti pa grah, so za vegetarijance eden osnovnih virov beljakovin.

Vsi vemo, da je meso glavni izvor beljakovin. A ni edini. Te so dostopne tudi vsem, ki iz takšnega ali drugačnega razloga mesa ne jedo. Poglejte, kaj je zdrava in odlična alternativa.

Oves

V 100 gramih ovsa je 15 gramov beljakovin. Poleg teh pa še ogromno vitaminov in mineralov, ki so potrebni za zdravo presnovo in gradnjo mišic. Ker ima nizek glikemični indeks, uravnava količino sladkorja v krvi in vsebuje manj škroba kot druga žita. Zato je vsekakor primerno dan začeti z ovseno kašo ali kosmiči.

Kvinoja

Še eno darilo narave, ki vsebuje esencialne maščobne kisline, veliko vitaminov B in železa. Poleg tega vsebuje dvakrat več beljakovin od drugih žit ter je odličen vir kalija in fosforja.

Semena oljne kadulje

Polne so maščobnih kislin omega 3 in beljakovin ter železa, kalija, kalcija in magnezija. Lahko jih dodate v ovseno kašo, domače pecivo, kruh ali smuti.

Zelena zelenjava

Čeprav mnogi še vedno menijo drugače, so beljakovine tudi v zeleni zelenjavi. Zlasti v ohrovtu, brokoliju, zelju, zeleni in poru. Poleg tega je v njih še obilje vitaminov, mineralov in vlaknin.

Tofu

Proizvod, ki je podoben siru. Izdelan je iz soje in je bogat z beljakovinami ter s sicer manjšo mero nenasičenih maščobnih kislin. Lahko ga popečete, dodajate solatam ali ga uživate na številne druge načine.

Leča

V sto gramih kuhane leče je približno 9 gramov beljakovin, poleg njih pa so še vlaknine, vitamini B, magnezij, kalij, železo, fosfor, cink in neznaten delež maščob.

Grah

Še ena z beljakovinami bogata stročnica. Zaradi beljakovine levcin, ki je sicer redko v rastlinskih živilih in je pomembna za gradnjo mišične mase, je prav posebej priporočljiv za vse, ki ne jedo mesa, pa si želijo močnih mišic. Vsaj enkrat na teden naj bo na njihovem jedilniku.

Mandlji

Vsem je že znano, da so mandlji med najbolj zdravimi lupinastimi plodovi. So odličen vir beljakovin, magnezija ter vitaminov B in kalija. Najboljše jih je uživati surove, a ne preveč, saj so zelo kalorični.

Kikiriki

V sto gramih arašidov je 28 gramov beljakovin, veliko železa, vitaminov B, kalija in magnezija. Dobra izbira je kikirikijevo maslo, a previdno, saj vsebuje veliko maščob. Prav tako vedno izberite nesladkano.

Semena konoplje

V dveh žlicah je 13 gramov beljakovin ter veliko železa, magnezija, vlaknin in vitamina E. Lahko jih dodajate juham, solatam, napitkom, žitom, pecivu in kruhu.

 

Deli s prijatelji