ZNANSTVENIKI TRDIJO

Več mesa, večje tveganje za raka dojk

Objavljeno 23. junij 2014 09.00 | Posodobljeno 23. junij 2014 09.00 | Piše: M. F.

Pretiravanje z rdečim mesom v mladosti naj bi občutno povečalo verjetnost za nastanek raka dojk.

Znova na zatožni klopi.

Pri ženskah, ki v mlajših letih jedo veliko rdečega mesa, je tveganje, da bi zbolele za rakom dojk, večje, je pokazala nova raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki z univerze Harvard.
Ta je vključevala 89.000 žensk v starosti od 24 do 43 let in je razkrila, da je bil pri tistih, ki so v mlajših letih uživale več rdečega mesa, rak dojke pogostejši. Tveganje naj bi se zaradi njega povečalo kar za 22 odstotkov. Strokovnjaki za to krivijo protein v rdečem mesu, ki pospešuje celično delitev in s tem povečuje tveganje za raka dojke. Namesto rdečega mesa zato priporočajo uživanje stročnic, perutnine, lupinastih plodov in rib.

Drugo mnenje

Znanstveniki na drugem bregu temu oporekajo in poudarjajo, da nobena od prejšnjih raziskav povezave med uživanjem rdečega mesa in tveganjem za razvoj raka dojke ni dokazala, prav tako tudi ne začrtala vzporednice med drugimi živili in pojavom omenjene bolezni. Kot primer navajajo vegetarijance, pri katerih rak dojk ni redkejši kot pri onih, ki meso jedo.

Ključna je zmernost

Strokovnjaki s Harvarda svoje trditve utemeljujejo s tem, da so bile druge raziskave opravljene na vzorcih žensk v srednji in starejši dobi življenja, ne pa tudi na tistih v zgodnji mladosti. Pomembno pa je prav spoznavanje vpliva hrane na dojke v obdobju, ko se te še razvijajo, in pred prvim porodom, saj so tedaj najobčutljivejše na vpliv kancerogenih snovi.

A vendarle je tudi po njihovem mnenju najpomembnejši zdrav način prehrane. Ta seveda vključuje tudi rdeče meso, a v manjših količinah, torej ne več kot 500 gramov tedensko. Poleg tega ne gre zanemariti telesne aktivnosti, ki pomaga ohranjati zdravo težo.

Deli s prijatelji