Brez primerne količine vitamina C telo ne more normalno delovati. Priporočen dnevni odmerek za odrasle osebe je 75 do 90 miligramov, za kadilce pa je priporočljivo 30 miligramov več. Glede na to, da je naravno prisoten v sadju in zelenjavi, je njegovo pomanjkanje pogostejše v mesecih, ko so sveži darovi narave težje dostopni. Padec imunskega sistema in s tem večja dovzetnost za virusne ter bakterijske okužbe je le eden od simptomov pomanjkanja vitamina C. Drugi, manj očitni so še splošna utrujenost, nervoza, krvavenje iz dlesni in več holesterola v krvi.
Zakaj je tako pomemben
Poleg tega, da varuje pred gripo in prehladom ter pomaga pri okrevanju z omenjenimi okužbami, ima vitamin C še številne druge naloge v telesu: je močan antioksidant in uničuje proste radikale, potreben je za absorpcijo železa, s čimer varuje pred slabokrvnostjo, ki se kaže kot utrujenost in bleda koža. Nujen je za sintezo kolagena ter skrbi za elastičnost kože in varuje pred pojavom gub. Skrbi za zdrave zobe in dlesni ter viša količino 'dobrega' HDL-holesterola in preprečuje, da bi se LDL-holesterol nalagal na stene žil. Vpliva torej tako na zdravje kot tudi na lepoto.
Kakšen je
Vitamin C je topen v vodi, hitro oksidira ter se hitro uniči pri visokih temperaturah in v alkalnih raztopinah. V telo ga je treba vnašati s hrano. Največ ga je v svežem sadju in zelenjavi. Po njegovi vsebnosti prednjačijo paprike, peteršilj, jagode, šipek, limone in pomaranče.
Skladiščenje sadja in zelenjave v hladilnicah zmanjša količino vitamina C za 40 do 60 odstotkov. Prav zato nam ga največkrat manjka pozimi. Na srečo ga je veliko v sezonskem in domačem kislem zelju in tudi kiviju. Če pa menite, da ga vendarle ne zaužijete dovolj, si po posvetu z zdravnikom privoščite nadomestke s tem vitaminom. Ti so največkrat potrebni ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, kadilcem, aktivnim športnikom ter tistim, ki so pogosto pod čustvenim in psihičnim pritiskom.