PREVEČ

Tudi pretiravanje s kalcijem kostem škoduje

Objavljeno 25. september 2012 09.00 | Posodobljeno 25. september 2012 09.00 | Piše: M. F.

Kalcij je za zdravje nujno potreben, a le, če ga uživate v priporočljivi količini.

Največ kalcija je v mleku in mlečnih izdelkih, ti pa niso njegov edini vir.

Kalcij je za zdrave kosti, zobe in uspešno rast ter razvoj nujno potreben. Priporočeni dnevni odmerek se pri posameznikih razlikuje, najbolj je odvisen od spola in starosti. Medtem ko ga moškim zadostuje od 1000 do 1200 mg, ga otroci potrebujejo približno 1300 mg, ženske pa od 1200 do 1500 mg dnevno. Med nosečnostjo se potreba poveča. Maksimalni dnevni vnos tega elementa pa ne bi smel presegati 2500 mg.

Znaki, da ga je preveč

Preveč kalcija izzove slabost in bruhanje. Tudi pogoste vrtoglavice so lahko posledica pretiravanja z njim.

Presežek kalcija lahko povzroči nastanek raka na prostati. Tisti, ki za njim že trpijo, pa morajo še zmanjšati količino zaužitega minerala.

Osteoporoza je tanjšanje kostnega tkiva in njegovo osiromašenje. Največkrat je posledica pomanjkanja kalcija. A tudi prevelik vnos tega degenerira kosti in povzroča njihovo prehitro staranje.

Prevelika količina povzroča prebavne težave – zaprtje, izgubo apetita in bolečine v trebuhu. Lahko spodbuja nastanek ledvičnih kamnov in izzove težave z mokrenjem, kar vodi v dehidracijo organizma.

Koliko kalcija je v živilih?

Največ kalcija je v mleku in mlečnih izdelkih. V dveh decilitrih mleka ga je približno 240 mg, prav toliko tudi v dveh decilitrih jogurta ali kefirja. S 50 grami parmezana dobi telo 612 mg minerala, nekoliko manj, 510 mg s prav tolikšno količino ementalca. Z njim bolj skop je edamec. V 50 gramih te vrste sira ga je 355 mg. S kalcijem je med drugim bogato tudi lupinasto sadje, s 50 grami lešnikov ga boste zaužili 112 mg, z mandlji pa 127 mg.
 

Deli s prijatelji