Tofu je iz soje izdelan sir. Izjemno je bogat s proteini, reven pa z natrijem, holesterolom in kalorijami. Njegova izdelava, ki je podobna pridobivanju običajnega sira, sega že 2000 let v zgodovino. Glede na dejstvo, da je soja izjemno priljubljena sestavina sodobnih jedilnikov, je na njih pogosto tudi njen sir. In prav glede tega se pogosto krešejo mnenja. O njem krožijo namreč tako miti kot resnice o koristnih, pa tudi slabih učinkih na telo. Poglejte si nekaj najpogostejših.
Ni res, da je blag
Če je vaš tofu neokusen, so za to krivi vaši recepti. Sojin sir ima namreč izjemno sposobnost vpijanja okusov iz začimb in marinad. Iz njega je torej mogoče pripraviti izjemno okusno jed.
Res je, da je bogat s hranljivimi snovmi
V njem je veliko beljakovin, železa in kalcija. V polovici skodelice tofuja je 10 gramov beljakovin. Vsebuje tudi rastlinske izoflavonoide, ki so se izkazali za učinkovite pri preprečevanju rakavih obolenj. Poleg tega je v sojinem siru osem pomembnih aminokislin, ki ne morejo nastajati v človeškem telesu in jih je treba vnašati s hrano.
Res je, da koristi postavi
Ena od prednosti tofuja je, da je primeren za diete. Telesu namreč daje številne hranljive snovi in mu zagotavlja energijo, hkrati pa vsebuje le malo kalorij, maščob in holesterola.
Ni res, da vsebuje estrogen
Obstaja mit, ki pravi, da tofu vsebuje estrogen in zato slabo vpliva na moške. Tofu vsebuje izoflavonoide, fitokemikalije, ki sodijo med rastlinske fitoestrogene. Ti so po kemični strukturi res podobni človeškemu estrogenu, a so po delovanju mnogo šibkejši in zato z vidika moškosti neškodljivi.
Res je, da z njim ne gre pretiravati
Sojini fitoestrogeni lahko povzročijo hipotiroidizem. To je stanje, ko ščitnica ne tvori dovolj hormonov. Prav tako je dokazano, da pretiravanje z njim lahko povzroči kognitivne spremembe možganov v poznejšem obdobju življenja in otežuje zanositev.