V & O

Terapevtka naravnega zdravljenja o lupusu in hrani

Objavljeno 12. oktober 2015 16.30 | Posodobljeno 12. oktober 2015 16.30 | Piše: Beba Splichal

Hrano jemljemo kot nekaj samoumevnega. Pa ni.

Pozdravljeni, stara sem 33 let in že deset let se zdravim za sistemskim lupusom s kožno, ledvično in sklepno prizadetostjo. Največje težave imam s sklepi, saj mi otekajo in grozno bolijo. Pojem ogromno tablet, dobivam tudi biološka zdravila v žilo. Nihče pa mi ne svetuje glede prehrane in dodatkov, čeprav vem, da bi se dalo s tem ogromno narediti. Zato me zanima kaj v tej smeri.

Hvala za odgovor, Suzana

  • Odgovor terapevtke naravnega zdravljenja

Draga bralka Suzana,

verjamem, da vaše zdravljenje spremljajo strokovnjaki, kljub temu pa ne odnehajte v iskanju kar najboljših možnosti za vas. Razmišljajte o možnih vzrokih, poglejte, kaj bi pri sebi, v svojem življenju lahko spremenili, katere navade so morda nezdrave za vas. Bodite odločni, pogumni in vztrajni. Izogibajte se strupom – na primer snovi, ki jih izločata plastična in aluminijasta embalaža hrane. Med vzroki za lupus se lahko znajde tudi živo srebro, zelo strupena snov, ki je v ribah zaradi onesnaženega morja pa tudi v zalivkah na zobeh.

image
Beba Splichal.

Če začnemo na hrano gledati kot na zdravilo, ki nam pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje v telesu in duši, je treba najprej spremeniti odnos do narave. Seveda je tudi človek narava. Torej bo treba spremeniti tako odnos do sebe kot do tistega, kar jemo. Vse se začne s spoštovanjem sebe, drugih, vseh živih bitij, z razumevanjem zakonitosti življenja, sočutjem in poravnavo, kadar gre za neurejene odnose. Brez tega, žal za mnoge povsem nepotrebnega koraka ne vidim možnosti za celostno (o)zdravljenje.

Poglejmo zdaj hrano, ki jo jemljemo kot nekaj samoumevnega. Pa ni. Hrana ni na primer omaka s testeninami na krožniku, to je površno opazovanje, ampak je sestavljena iz mnogo dejavnikov. Nekdo je dal v zemljo seme in iz tega je zrasel paradižnik za to omako. Kakšno seme, kakšna zemlja? Kako je paradižnik dozorel? Kje je zrasel? Lahko rečemo, da je za nas ta paradižnik zdravilo, če sam ni zdrav, ampak poln zdravil? Lahko pričakujemo, da nas bo narava nahranila in celo zdravila, medtem ko jo sami vsak dan zastrupljamo?

Veseli me, da vi razmišljate drugače in se zavedate, da se da marsikaj spremeniti prav s hrano. Naj bo torej zdrava: izbirajte lokalno, sezonsko in ekološko pridelano sadje, zelenjavo, žita, stročnice, oreščke, olja. Ne kupujte industrijsko predelane hrane, ampak osnovne sestavine. Na primer, ne kupite kruha, ampak moko, nekje v vaši bližini prav gotovo kdo pridela in melje žito, in si kruh specite sami. Odkrivajte nove sestavine, recepte in jejte raznovrstno, hkrati pa začnite izločati bel sladkor in belo moko, če zmorete, tudi gluten. Pomembno je, da začnete opazovati in nato spreminjati svoje navade. Bi lahko dan začeli s presnim sokom, ki bi ga vsako jutro zmiksali iz zdravega sadja ali zelenjave? Med super živili bi v vašem primeru izbrala lanena semena, sproti zmleta v kavnem mlinčku. Lahko bi jih, na primer, dodajali jutranjemu obroku. Sčasoma se bo vaše telo očistilo strupov, ki ste jih nabirali skozi leta. Zadihali boste in marsikaj se bo spremenilo na boljše. Hrana dela čudeže. 

Uredništvo ne sprejema odgovornosti za morebitne težave; v takem primeru se posvetujte s svojim zdravnikom. 

Imate težavo, ki je ne znate odpraviti? Potrebujete samo nasvet, spodbudo, da ste na pravi poti? Beba Splichal, terapevtka naravnega zdravljenja, bo z izčrpnim odgovorom poskušala odpraviti vaše dvome in odgovoriti na vaše vprašanje, povezano z določeno težavo. 

Deli s prijatelji